&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

'Life'

door Marco Weijers

Het is een dooie boel op de begraafplaats waar Ray Gibson en Claude Banks worden bijgezet. Eindelijk is hun levenslange gevangenisstraf ten einde. De gevangenisdirecteur stapt direct na zijn obligate grafrede op. Alleen de twee gevangenen die de kuil moeten dichtgooien blijven achter, in gezelschap van een oude vriend van Ray en Claude. Terwijl zij de kluiten op de kisten doen neerdalen, vertelt hij hen in 'Life' over het bijzondere leven van het tweetal dat ze onder scheppen.

Eddy Murphy (links) met Martin Lawrence.

In deze film, geregisseerd door Ted Demme, hernieuwen Eddie Murphy (Ray Gibson) en Martin Lawrence (Claude Banks) hun samenwerking. Dat de twee acteurs geen onaardig duo vormen, bleek eerder al in 'Boomerang' (1983). Als gladde kruimelcrimineel met grote plannen en als aanstaande bankbediende hebben ze in 'Life' slechts een ding gemeen: ze staan in het krijt bij een louche nachtclubeigenaar.

Om die schuld te vereffenen, worden ze ten tijde van de drooglegging gedwongen samen een vracht drank te smokkelen. Dat klusje loopt spaak en ze krijgen zelfs een moord in hun schoenen geschoven. Voor ze het weten zijn ze veroordeeld tot levenslang en slijten de daarop volgende zestig jaar van hun leven in een gevangenis in Mississippi. Zo goed en zo kwaad als het kan blijven ze daar overeind, hopend op de kans op ontsnapping en kibbelend als een stel ouwe wijven.

Murphy is daarbij een stukje beter op dreef dan in 'Dr. Doolittle' en 'Holy Man' en Lawrence geeft goed tegenspel, al maakt hun optreden deze komedie zeker niet tot een topper. Daarvoor zit er in het verhaal te weinig vaart en ontwikkeling en zwalkt het allemaal wat teveel. Wel is er een glansrol weggelegd voor de grimeurs die de hele cast en de twee hoofdrolspelers in het bijzonder op een prachtige manier laten verouderen. Als zij rimpels even mooi kunnen gladstrijken als aanbrengen, wacht hen in Hollywood een gouden toekomst.

Regie: Ted Demme

Cast: Eddy Murphy, Martin Lawrence