&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

'The Insider'

Dit waargebeurde verhaal wordt vertolkt door enkele grote namen uit Hollywood. Al Pacino en Russell Crowe zijn van de partij en deze laatste is genomineerd voor Beste acteur.

Het is het verhaal van producer Lowell Bergman's strijd met CBS over het al dan niet uitzenden van een interview in het actualiteitenprogramma '60 minutes', met de ex-werknemer van een tabaksgigant, Jeffrey Wigand.

Al Pacino (links) en Russell Crowe in 'The Insider'

Russell Crowe neemt de rol van deze ex-werknemer op zich. Wigand wordt overgehaald om een interview te geven over het reilen en zeilen binnen de tabaksindustrie. In het programma '60 minutes' doet hij belastende uitspraken tegen zijn voormalige werkgever en de tabaksindustrie in het algemeen.

De tabaksindustrie doet er op zijn beurt alles aan om er voor te zorgen dat het interview niet zal worden uitgezonden. Daarnaast verstoren zij het leven van Wigand door middel van een persoonlijke lastercampagne. Uiteindelijk lukt het om de uitzending tegen te houden. En daarmee rijst de vraag wat er nu nog over is van de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

'The Insider' is een aangrijpend verhaal, waarbij wordt binnengedrongen in het heiligdom van TV News en andere grote bedrijven. Deze docu-drama ontdekt de relaties tussen een hartstochtelijke journalist en een gewone man, verstrikt in een web van ongewone omstandigheden.

Russell Crowe, geboren in Nieuw-Zeeland, raakte al snel bekend met de wereld van filmindustrie. Zijn ouders verzorgden de catering op verschillende filmsets. En als kind stond hij regelmatig voor de camera.

Hij kreeg internationale bekendheid door zijn rol in de Australische film Romper Stomper (1992) en The Sum of Us (1994). Daarnaast speelde hij rollen i The Quick and the Dead (1995), Virtuosity (1995) en L.A. Confidential (1997). Toch is dit de eerste keer dat Crowe een nominatie krijgt voor een oscar.

Regie: Michael Mann en Pieter Jan Brugge

Cast: Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer, Diane Venora