Tijd om te oogsten

door Marco Weijers

BERLIJN - Denzel Washington stapt met een brede glimlach rond op het Filmfestival van Berlijn. Zijn prachtige rol in 'The Hurricane' van regisseur Norman Jewison werpt zoete vruchten af. Met een nagelnieuwe Golden Globe op de schoorsteenmantel en een verse Oscarnominatie in zijn binnenzak, heeft de acteur alle reden tot vrolijkheid.

De uitdrukking 'loon naar werken' lijkt in dit geval van toepassing. Washington, die eerder een Oscar kreeg voor zijn bijrol in 'Glory', staat bekend als een acteur die zeldzaam veel tijd en moeite steekt in de voorbereiding van een rol. "Ook voor mijn aandeel in 'The Hurricane' heb ik maandenlang getraind", bekent hij. "Elke dag. Vanaf het moment dat ik het contract tekende ben ik de sportschool in gedoken. Tijdens de opnamen van 'Crimson Tide' had ik Terry Claybon leren kennen, een enorm goede trainer. Ik heb hem opnieuw opgezocht met de mededeling dat ik een echte bokser wilde worden en dat ik bereid was daar keihard voor te werken." Grinnikend: "Dat heb ik geweten!"

Denzel Washington: "Ik ben heel competitief, ik haat verliezen."

"De laatste zeven weken voor de opnamen heeft hij me zo'n negen uur per dag afgebeuld. We trainden alsof ik me voorbereidde op een belangrijk gevecht. Zelfs toen ik mijn rechterschouder had geforceerd, nam hij me mee de ring in. 'Dan gebruik je die arm maar niet', was zijn droge commentaar, om me er vervolgens tijdens het sparren vreselijk van langs te geven. Ik ben heel competitief, ik ht verliezen en dus moest ik wel met links aan de gang. Het bleek een uitstekende oefening, vooral ook omdat de man die ik speel, Rubin Carter, bekend stond om zijn dodelijke linkerhoek."

'The Hurricane' is gebaseerd op de belevenissen van deze Rubin 'Hurricane' Carter, een succesvolle Amerikaanse profbokser die in 1967 tot levenslang werd veroordeeld voor een drievoudige moord. Ten onrechte. Jaren voerde hij vanuit zijn cel strijd om z'n onschuld te bewijzen en om te laten zien dat er gesjoemeld was met de rechtsgang. Getuigen waren omgekocht, bewijsmateriaal was achtergehouden en aan zijn veroordeling door een volledig blanke jury in New Jersey bleken vooral racistische motieven ten grondslag te liggen. Pas na 22 lange jaren won Carter dat gevecht, daarbij gesteund door een groep idealistische vrijwilligers uit Canada. Op middelbare leeftijd verliet hij als vrij man de gevangenis.

"Ik hoorde pas een jaar of acht geleden over Rubin Carter, toen de eerste plannen om zijn strijd te verfilmen over tafel gingen", vertelt Denzel Washington. "Zelfs het beroemde nummer dat Bob Dylan ooit over hem maakte, kende ik niet. In de tijd dat het zich afspeelde hield ik me enkel bezig met in het footballteam komen en mijn eerste vriendinnetje versieren, denk ik. Nadat ik van zijn geschiedenis had gehoord, ben ik echter direct het boek 'The Sixteenth Round' gaan lezen dat hij in de gevangenis schreef en verder alle literatuur die over het onderwerp voorhanden was. Daarna heb ik het vliegtuig naar Canada genomen om Carter en de Canadezen die hem hadden geholpen in levende lijve te ontmoeten."

"Rubin was op dat moment net aan het herstellen van tuberculose. Hij zag er slecht uit en was erg zwak, precies zoals ik verwachtte van iemand die zo lang opgesloten had gezeten. Ik was dan ook erg verrast toen ik hem twee jaar geleden opnieuw ontmoette. Ik geloofde ik mijn ogen niet. Wie was die energieke kerel, die zo levendig en opgewekt was? Weet je, Rubin heeft alle reden om verbitterd te zijn. Maar hij s het niet. Bewonderenswaardig vind ik dat."

"Of ik zelf nog kwaad wordt van het onrecht dat hem is aangedaan? Inmiddels niet meer. Ik ben opgegroeid in dit land en in zekere zin wen je eraan. Wij Afro-Amerikanen zijn hier immers niet met de Mayflower naartoe gehaald. Racisme bracht ons hier en is nog steeds aanwezig. Natuurlijk is het een aangrijpende rol die ik speel, maar ik heb alle emoties gebruikt om Rubin zo goed mogelijk gestalte te geven. Daardoor ging ik 's avonds naar huis zonder enige last op mijn schouders. k ben er klaar mee. Het is de kijker die nu door dit verhaal moet worden geraakt.

Regie: Norman Jewison

Cast: Denzel Washington, John Hannah, David Paymer, Liev Schreiber, Deborah Unger