&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Fight Club: Edward Norton
en Brad Pitt trefzeker!

door Dick van den Heuvel

Je hebt een baan, je hebt een flat en eigenlijk heb je helemaal niks. Pas als je Tyler Durden ontmoet, begint je leven pas echt. Goed, hij zorgt ervoor dat je je baan kwijtraakt en dat je flat wordt opgeblazen. Maar er gebeurt tenminste wat.

Edward Norton is in 'Fight Club' van regisseur David Fincher ('Seven', 'The Game') zo'n grijze alledaagse muis die wel wat opwinding kan gebruiken in zijn leven. Eigenlijk hoopt hij dat het vliegtuig waar hij in zit neerstort... zodat hij eens wat meemaakt.

Brad Pitt (rechts) en Edward Norton in 'The Fight Club'.

Alsof een sprookjesfee zijn gruwelijkste wens waarmaakt, wordt hem Tyler Durden (Brad Pitt) op zijn dak gezonden. En vanaf dat moment wordt Nortons leven ontregeld. Samen met Pitt richt hij een vechtersclub op waar mannen op hun vrije zaterdag elkaar aan gort slaan. Op die manier voelen ze weer dat ze leven! Een doorslaand succes, want binnen de kortste keren worden er Fight Clubs door het hele land opgericht.

De leden daarvan raken echter steeds meer hun eigen wil kwijt en zo ontstaat er langzaam maar zeker een sekte met uitermate terroristische ideeŽn. Norton kan het allemaal niet meer stoppen, zelfs niet als hij de waarheid over Tyler Durden ontdekt.

'Fight Club' is een uitermate sombere film, met een hoekig plot dat elke kant uitschiet die je als kijker niet verwacht. Geweld in deze film is nauwelijks amusement, maar eerder een gruwelijk statement, waarbij vooral de aantrekkelijkheid van het elkaar pijnigen wordt getoond.

Net als in 'Seven' is dat afschuwwekkend en bloedmooi tegelijk. De film verwart je, neemt je te grazen, laat je schrikken en sleept je mee. Op het einde na een soort gelukkig vuurwerk van terrorisme waarbij een hele stad ontploft, volstrekt ongeloofwaardig is 'Fight Club' een trefzekere film.

Regie: David Fincher

Cast: Brad Pitt, Edward Norton