&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

'Anna and the king' mooie kijkdoos

door Erik Koch

Mooi en respectabel, dat is de nieuwe verfilming van het verhaal van gouvernante Anna, die met haar zoontje halverwege de vorige eeuw naar Siam reist om er de kinderen van de plaatselijke vorst les te geven. De eigenzinnige onderwijzeres stoot met haar opvattingen het hof regelmatig tegen het hoofd, maar haar eerlijkheid en intelligentie maken indruk op koning Mongul.

Anna (Jodie Foster)
in 'Anna and the King'.

Waar in eigentijdse Hollywoodfilms het bed snel gevonden zou zijn, blijven de twee hoofdpersonen in 'Anna and the king' een film lang om elkaar heen draaien. Verfrissend ouderwets bijna. Die romantische benadering versterkt het gevoel dat de film van Andy Tennant uit een eerder decennium stamt.

Natuurlijk zijn thema's als respect en begrip krijgen voor elkaars opvattingen en tradities tijdloos actueel, maar de sfeer van 'Anna and the king' ademt het Hollywood uit de jaren vijftig.

Al maakt het drama een wat achterhaalde indruk, de pittige Jodie Foster en de koninklijke Chow Yun Fat blijven een charmant middelpunt in een schouwspel vol fraaie vergezichten.

Regie: Andy Tennant

Cast: Chow Yun Fat, Jodie Foster