" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

Zoons houden zich
groot voor publiek

Van een onzer verslaggevers - LONDEN, zaterdag

Met ernstige gezichten begaven Diana's zoons prins William en prins Harry zich gisteren in de tuin van Kensington Palace de onder de tienduizenden rouwenden.

De massa heeft het gazon voor Diana's huis in de afgelopen dagen bedolven onder een zee van bloemen, kaarsen en brieven.

Vriendelijk glimlachend pakten zij bloemen aan van ontroerde landgenoten, schudden handen en luisterden beleefd naar opbeurend bedoelde woorden. Uiterlijk in de plooi en waardig, hielden zij zich groot tegenover het publiek, zoals hun moeder het met trots zou hebben bezien. Van binnen worstelend met onpeilbaar verdriet, maar verscholen voor de buitenwereld.

Door de tragische dood van prinses Diana is vooral haar oudste zoon prins William ongewild in het spotlicht komen te staan.

Hem lijkt de komende decenia onvermijdelijk dezelfde belegering door de media te wachten die Diana onderging.

De 15-jarige prins, de tweede in lijn voor de Engelse troonopvolging heeft met zijn blonde haren en de charme van zijn moeder alles in zich om het idool te worden van de Engelse tienermeisjes.

JF Kennedy jr.
Prinses Diana beschouwde John F. Kennedy jr. als een goed voorbeeld voor haar zoon, prins William, bij diens voorbereidingen om de Britse troon over te nemen.

,,Al mijn hoop is nu op William gevestigd'', vertelde Diana in juni aan redactrice Tina Brown van The New Yorker. ,,Ik hamer voortdurend bij hem op de media - de gevaren, en hoe hij ze moet begrijpen en behandelen''.

,,Ik denk dat William het in zich heeft'', zei zij over haar oudste zoon. ,,Ik denk dat hij het begrijpt. Ik hoop dat hij er net zo handig in zal worden als John F. Kennedy jr. Ik wil dat William de dingen later net zo goed aan weet te pakken".

De jonge prinsen brachten gisteren samen met hun vader het laatste bezoek aan hun moeder die tot gisteravond in kaarslicht lag opgebaard in de Koninklijke Kapel van St. James Palace, het onderkomen van prins Charles aan Cleveland Row, vlak naast Buckingham Palace.

Buiten op straat staarden duizenden rouwenden naar het schijnsel van het kaarslicht dat door de glas-in-lood ramen van de kapel duidelijk zichtbaar naar buiten scheen. Prinses Diana bleek dol op kaarsen en had thuis in Kensington Palace altijd een schaal vol drijvende kaarsen branden.

Gisteravond werd de overleden prinses vanuit de Royal Chapel overgebracht naar haar eigen appartement in Kensington Palace, waar haar kinderen en prins Charles de gehele nacht bij haar bleven.

Verwacht wordt dat William en Harry vandaag het laatste stukje van de drie kilometer lange tocht naar Westminster Abbey, waar de uitvaartmis wordt gehouden, samen met prins Charles achter de baar van hun moeder zullen lopen.Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)