" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

Emotioneel afscheid van Diana

Van onze redactie - AMSTERDAM, maandag

Het Ovale Meer Groot-Brittannie heeft zaterdag op indrukwekkende wijze afscheid genomen van de Prinses der Harten. Diana, Prinses van Wales, werd zatermiddag na een emotionele rouwdienst in Westminster Abbey naar haar voorouderlijk huis in Northamptonshire gebracht, waar zij is begraven op een eiland in het Oval Lake op het landgoed, Althorp House.

Applaus

Het publiek langs de route vanuit Londen applaudisseerde na afloop van de dienst bij het voorbijrijden van de auto met daarin de lijkkist. Langs de hele route stonden mensen die bloemen naar de auto wierpen.

Prins Charles vergezelde zijn beide zoons William en Harry op deze laatste tocht van hun moeder. In tegenstelling tot de plechtigheid in Westminster Abbey werd de begrafenis zelf niet bijgewoond door koningin Elizabeth.

Aankomst bij Althorp House

Bij de teraardebestelling van prinses Diana was alleen naaste familie aanwezig: haar beide zoons, prins Charles, haar broer Charles Spencer, haar twee zusjes Lady Jane en Lady Sarah met hun echtgenotes, haar moeder Frances Shand-Kydd en haar persoonlijke butler Paul Burrell.

Westminster Abbey

Aankomst bij Westminster AbbeySprekers tijdens de rouwplechtigheid in Westminster Abbey, onder wie de Britse premier Blair, benadrukten met name het bijzondere karakter van de omgekomen prinses.

Sarah 'Fergie' FergusonDe plechtigheid werd bijgewoond door circa 2000 gasten, onder wie Sarah Fergie Ferguson, Hillary Clinton, Mohammed Al-Fayed (Dodi's vader), de artiesten Elton John, Luciano Pavarotti en George Michael en vele vertegenwoordigers van liefdadigheidsinstellingen.


Mohammed Al FayedEarl SpencerCharles Spencer, Diana's jongere broer, prees Diana's inzet voor de minderbedeelden in de maatschappij en haar betrokkenheid bij de liefdadigheidsinstellingen waarmee ze zich verwant voelde.


Opgebaard in Westminster Abbey"Opgejaagd"

Toch ging er ook vooral medeleven uit naar de twee jonge prinsen, William en Harry, en het verlies waarmee zij kampen. Diana's broer deed ook een beroep op de media om Diana's kinderen niet zo te vervolgen als zijn "opgejaagde" zus.

Graaf Spencer viel daarnaast onverwacht fel uit tegen de koninklijke familie en beloofde dat Diana's familie erop toe zal zien dat William en Harry "niet alleen worden ondergedompeld in plichten en traditie".

Elton JohnKort daarvoor had, in één van de vele afwijkingen van het strakke protocol waarom het Britse koninklijk huis bekend stond, Elton John één van Diana's favoriete liedjes gezongen.
Speciaal voor de plechtigheid was de tekst van Candle in the Wind (een herinnering aan Marilyn Monroe) aangepast als een eerbetoon aan Diana.

Een minuut stilte

De 'Union Jack' halfstokEen minuut stilte ter nagedachtenis van de te vroeg overleden prinses, die pas 36 was, sloot de plechtigheid in Westminster Abbey af. Het lichaam van de prinses werd daarna naar buiten gedragen, om de tocht voort te zetten naar haar voorouderlijk huis in Northamptonshire.

Eén van de overwegingen van de familie voor de bijzondere laatste rustplaats in het meer was de privacy die dit de nabestaanden garandeert.

Een bezoek aan het graf door bijvoorbeeld de jonge prinsen kan zo niet worden verstoord door opdringerige media of paparazzi.Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)


Foto's: Matty van Wijnbergen, Reuters, AP