" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

Route stoet verdubbeld om
mensenmassa aan te kunnen

De routebeschrijving (161 K)

door Petra Janbroers - LONDEN, donderdag

Buckingham Palace heeft de lengte van de route die prinses Diana's begrafenisstoet zaterdag naar Westminster Abbey voert, verdubbeld om het verwachte miljoenenpubliek aan te kunnen.

De processie zal nu beginnen bij Kensington Palace, de voormalige woning van de prinses van Wales en vervolgens zuidwaarts langs de rand van Hyde Park richting Buckingham Palace, over de Mall, langs de Horse Guard Parade en over Whitehall. Haar lichaam zal morgen worden overgebracht van de koninklijke kapel in St. James's Palace naar Kensington Palace, de andere kant van Hyde Park.

Met de route-uitbreiding komt de koninklijke familie tegemoet aan de kritiek dat de oude weg te weinig mensen plaats bood om de processie, waarschijnlijk geleid door Diana's zoons William en Harry, te kunnen zien. Er worden zo'n twee miljoen mensen verwacht, de grootste invasie waar de Britse hoofdstad ooit mee te kampen heeft gehad. In het park zullen bovendien twee gigantische videoschermen worden opgesteld.

"Ontroerd"
Ook maakte de koninklijke familie een einde aan de totale stilte die zij had betracht sinds zondagmorgen, enkele uren na Diana's dodelijke ongeluk. Buckingham Palace liet weten dat de familie "onuitsprekelijk ontroerd door de overweldigende steun van het publiek in de gedeelde smart" over de dood van prinses Diana is. "De gehele koninklijke familie, in het bijzonder de prins van Wales, prins William en prins Harry putten hier veel kracht uit", aldus een verklaring.

Het was pas de tweede, korte verklaring sinds het overlijden van de prinses in de vroege uren van zondagochtend. Toen gaf de koninklijke familie een éénregelig communiqué uit, waarin men zei ,,diep geschokt'' te zijn. Geen enkel lid van het Huis van Windsor heeft sindsdien in het openbaar enige uitlating gedaan.

De ,,stiff upper lip'' binnen de paleishekken contrasteert steeds sterker met het aan hysterie grenzende, grootschalige en openlijke rouwbetoon erbuiten. De pleinen voor Buckingham Palace en Kensington Palace zijn inmiddels veranderd in een bloemenzee, de wachttijden bij de condoleanceregisters in St. James's Palace liepen gisteren op tot liefst vijftien uur. Overigens zijn er inmiddels 43 boekwerken in gebruik, waar aanvankelijk gemeend werd met vijf boeken te kunnen volstaan.

Koningin Elizabeth, de koningin-moeder en prins Philip zullen morgen per nachttrein naar Londen reizen. De moeder van Diana, Frances Shand-Kydd, arriveerde gisteren al per vliegtuig. Zij sprak bij aankomst voor het eerst over de dood van haar dochter. Zij dankte God "voor de gift Diana" en voor "haar liefde" en dankte het publiek met heel haar hart voor de gebeden en de bloemen. Aan de massale rouw lijkt intussen geen einde te komen.

Elton John
De gastenlijst voor de eredienst zaterdag in Westminster Abbey blijkt onder meer de popzanger Elton John te bevatten, maar het ziet er niet naar uit dat hij ook een van zijn songs ten gehore zal brengen. Diana was een grote fan van de zanger, die zich samen met haar voor de aids-bestrijding inzette. Onlangs rouwden zij samen nog bij de begrafenis van de mode-ontwerper Gianni Versace. Diana troostte de ontdane zanger toen.Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)