" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

'Zij was de prinses van het volk'

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM, maandag - In de gehele wereld is gisteren geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van prinses Diana. Presidenten, koningshuizen, premiers en beroemdheden spraken hun grote verslagenheid uit over de dood van de vrouw, die zij in de afgelopen jaren veelal persoonlijk hadden ontmoet.

Koningin Beatrix nam gisterochtend vroeg 'diep geschokt' kennis van het nieuws. De gedachten van de Koningin gaan uit naar de nabestaanden, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook minister-president Kok sprak zijn 'diep leedwezen' uit.

Een geschokte Britse premier Tony Blair zei: "Zij was de prinses van het volk, zo zal zij in onze harten en gedachten blijven."

Dame Barbara Cartland, de moeder van Diana's stiefmoeder Frances Shand en schrijfster van talloze liefdesromannetjes, was diep geschokt. "Diana las al mijn boeken, die allemaal met een happy end eindigen. Dat is precies wat zij wilde, maar het is heel anders afgelopen."

Ook oud-premiers Margaret Thatcher en John Major lieten zich niet onbetuigd. "Met Diana's dood is voorgoed een licht uitgegaan", aldus de IJzeren Dame.

Zes liefdadigheidsinstellingen, waarvoor Diana zich de laatste maanden inzette, spraken hun afschuw over het verlies uit. "Zij is onvervangbaar", aldus een woordvoerder van het Rode Kruis.

Een tot tranen toe bewogen Amerikaanse president Bill Clinton: "Hillary en ik waren erg gesteld op prinses Diana. Onze gedachten gaan uit naar haar familie, vrienden en in het bijzonder haar kinderen."

De aangeslagen Franse president Jacques Chirac: "Ik heb met grote bedroefdheid kennis genomen van haar dood. Ze was een moderne, jonge vrouw, vol levensvreugde."

De Duitse bondskanselier Helmut Kohl: "Dat Diana de dood vond op haar vlucht voor de sensatiepers zou de verantwoordelijke leiders van de media aan het denken moeten zetten. Zij is het slachtoffer geworden van een steeds brutalere en gewetenlozere concurrentiestrijd."

Diana en moeder Theresa

Moeder Theresa: "Zij heeft ons werk voor de armen altijd gesteund en meermalen fondsen geworven. We bidden voor haar."

President Nelson Mandela van Zuid-Afrika: "Ik was diep onder de indruk van haar. Ze zal zeer worden gemist als een warm en toegewijd persoon."


Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)