" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

Moeder Diana rouwt
in eenzaamheid

Van onze verslaggevers - LONDEN, woensdag

De hele wereld rouwt met elkaar, maar de moeder van Diana Frances Spencer heeft zich met haar verdriet in haar huis op het Schotse eiland Seil opgesloten.

[]

Met alleen de fax en de telefoon als contact met de buitenwereld, en volgens haar kapelaan het geloof als haar steun, wacht Frances Shand-Kydd op het moment dat haar populaire dochter haar laatste rustplaats krijgt, naast haar in 1992 overleden ex-echtgenoot in het familiegraf.

Steun
De 62-jarige mevrouw Shand-Kydd, die in 1969 officieel van Diana's vader 'Johnny' Spencer scheidde en kort daarop met de rijke Peter Shand-Kydd trouwde, heeft volgens kapelaan Roddy Johnston van de St. Columba kathedraal in Oban, waar zij elke zondag komt, ook veel steun aan het massale eerbetoon van over de hele wereld voor Diana. Ze kijkt regelmatig naar de televisie en is zeer onder de indruk van alle bloemen en het immense verdriet van de mensen.

Ze heeft telefonisch gesproken met koningin Elizabeth en ontving een condoleance per fax van haar ex-schoonzoon prins Charles. Ook met haar andere kinderen Jane en Sarah en Diana's broertje Charles spreekt ze regelmatig, maar ze kon het afgelopen zondag niet opbrengen mee naar Parijs te reizen om het lichaam van haar jongste dochter op te halen.

Nadat het huwelijk met Peter Shand-Kydd in 1988 eveneens op de klippen was gelopen, trok de grootmoeder van de prinsjes William en Harry zich helemaal in zichzelf terug op Seil, voor de Schotse westkust. Ook Diana kon niet verhinderen dat haar moeder, die na de scheiding van Di's vader tevergeefs de voogdij over haar kinderen had proberen te krijgen, een kluizenaarsbestaan leidde. Ze hielden over de fax en telefoon contact met elkaar.

De laatste keer dat Diana's moeder in het nieuws kwam was nadat ze met een glaasje te veel op achter het stuur was betrapt. Vorig jaar haalde ze de kranten toen ze ineens opkwam voor de toenmalige bisschop van Oban, Roderick Wright, die er vandoor bleek te zijn met een gescheiden parochiane en vervolgens een 15-jarige zoon bij een andere vrouw bleek te hebben.Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)