" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

Diana zag JFK jr. als voorbeeld voor zoon William

NEW YORK - Prinses Diana beschouwde John F. Kennedy jr. als een goed voorbeeld voor haar zoon, prins William, bij diens voorbereidingen om de Brite troon over te nemen.

,,Al mijn hoop is nu op William gevestigd'', vertelde Diana in juni aan redactrice Tina Brown van The New Yorker. ,,Ik hamer voortdurend bij hem op de media - de gevaren, en hoe hij ze moet begrijpen en behandelen''.

,,Ik denk dat hij het in zich heeft'', zei zij over haar oudste zoon. ,,Ik denk dat hij het begrijpt. Ik hoop dat hij er net zo handig in zal worden als John F. Kennedy jr. Ik wil dat William de dingen later net zo goed aan weet te pakken als John doet''.

Brown was een van de genodigden op een lunch die het modetijdschrift Vogue op 23 juni voor Diana had georganiseerd ter gelegenheid van de veiling, ten behoeve van de Aids- en kankerbestrijding, van avond- en cocktailjaponnen van de prinses. Zij vertelt over haar gesprek met Diana in de nieuwe editie van The New Yorker, die voor een groot deel aan Diana gewijd is en in verband daarmee al vrijdag in plaats van maandag te koop zal zijn. Op de voorpagina van het blad prijkt een bewaker van Buckingham Palace bij wie een traan over de wang loopt. Behalve de bijdrage van Brown publiceert The New Yorker bijdragen over Diana van bekende persoonlijkheden, onder wie Salman Rushdie.

In haar gesprek met Brown gaf Diana commentaar op leden van de regering en de koninklijke familie. Met premier Tony Blair meende zij ,,eindelijk'' iemand te hebben gevonden ,,die weet hoe hij mij kan gebruiken''. Blair had gezegd enkele missies voor haar in petto te hebben, zei zij. ,,Ik zou heel erg graag naar China gaan''.

Over prins Andrew zei Diana: ,,De mensen weten dat niet, maar hij werkt echt heel hard voor het land. Hij doet zo veel en niemand die er ooit iets over zegt. Hetzelfde geldt voor prinses Anne. Ze werkt als een paard en niemand die het iets kan schelen''.

De koninklijke familie zou veel meer moeten doen aan publiciteit, zei Diana. ,,Ik heb keer op keer geprobeerd hen zo ver te krijgen om iemand als (Peter Mandelson, de strateeg die Tony Blair aan zijn verkiezingsoverwinning hielp) in te huren om hun de juiste adviezen te geven, maar ze wilden er niet van horen. Ze bleven zeggen dat ik manipuleerde. Maar wat is het alternatief? Blijven zitten waar je zit en je imago door anderen laten vormen?''Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)