" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

Honderden telefoonlijnen open
voor giften prinses Dianafonds

Van onze correspondent - LONDEN, vrijdag

Het Diana Princess of Wales Memorial Fund, kortweg het Diana-herdenkingsfonds, zal naar verwachting binnen een paar weken al 850.000 gulden omvatten. Bij Kensington Palace zijn nu al zoveel postzakken met cheques binnengekomen, dat besloten is maar liefst 3500 telefoonlijnen te openen waarop bellers met een creditcard donaties kunnen storten.

Vanuit Nederland is het nummer, dat 24 uur openstaat, 00 44 990 664422. De opbrengst zal worden verdeeld onder de charitatieve instellingen die Diana steunde.

Zij was aanvankelijk beschermvrouwe van meer dan honderd liefdadigheidsorganisaties, maar trok zich na haar scheiding uit de meeste terug om zich op een aantal specifieke doelen te richten, zoals de aids-bestrijding en een anti-landmijnencampagne.

Bij het fonds kunnen allerlei instellingen aankloppen voor steun, en niet alleen de zes waarmee de prinses nog formele banden had, zoals met het Rode Kruis.

Prins Claus
Al leven de Nederlanders erg mee met de dramatische ontwikkelingen na het tragische overlijden van prinses Diana, toch overheerst de nuchterheid. De kans is bijvoorbeeld groot dat morgen, op de dag dat Diana wordt begraven, bij Nederlandse overheidsgebouwen de nationale driekleur met wimpel fier in top hangt. Prins Claus viert morgen namelijk zijn 71e verjaardag.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft geen speciale richtlijnen uit laten gaan. Nu worstelen duizenden eigenaren van een Nederlandse vlag met het dilemma of de vlag halfstok moet vanwege de begrafenis van prinses Diana, of juist in top omdat de prins-gemaal jarig is.

Derkwillem Visser van het Vlaggen Documentatie Centrum werd de afgelopen dagen naar eigen zeggen "platgebeld" door mensen die niet weten wat ze moeten doen. "Halfstok hangen zou ik zeker niet doen, want dan wek je de indruk dat er iets met prins Claus aan de hand is." Visser adviseert de honderden bellers "of de vlag binnen te houden, of de driekleur in top te hangen met een wimpel".

Airborne
Bij de jaarlijkse Airborne Wandeltocht morgen in Oosterbeek, hangen de vlaggen tijdens het grote defilé wel halfstok. Het bestuur van de Airborne wandelorganisatie heeft dat besloten uit eerbied voor de ruim 300 Britse deelnemers aan het wandelevenement en ter nagedachtenis aan Diana.

Het tragische overlijden van de prinses Diana heeft intussen tot een omzetstijging van vijf procent op bloemenveiling Aalsmeer geleid.

Normaal gaan dagelijks 1,5 miljoen bloemen richting Engeland. Vooral witte rozen en lelies gaan nu in extra grote hoeveelheden het kanaal over, aldus een woordvoerder van 's werelds grootste bloemenveiling.Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)