WIDTH=0 HEIGHT=0 BORDER=0 ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

Chauffeur Di was dronken

door Pieter Nijdam - PARIJS, dinsdag

De chauffeur van de auto waarin prinses Diana en haar vriend Dodi al-Fayed eergisteren in Parijs verongelukten, verkeerde zwaar onder invloed van alcohol.

Bovendien zou de zwarte Mercedes S-280 met een snelheid van 196 km/uur de tunnel ingereden zijn, waar een limiet geldt van 50 km/uur.

Volgens het Openbaar Ministerie had de chauffeur, die het ongeluk ook niet overleefde, een alcohol-promillage van liefst 1,75 in zijn bloed terwijl de maximum toegestane alcohollimiet om te rijden 0,5 is.

Misdadig
"Met een promillage van 1,75 gram alcohol per liter bloed is het onverantwoord om achter het stuur te kruipen", aldus de officier van justitie. "Het reactievermogen gaat vanaf een promillage van 0,5 hard achteruit."De Franse politie sprak van een 'misdadige hoeveelheid alcohol'.

Een Franse arts gespecialiseerd in verdovende middelen, lichtte voor de radio toe dat een man met een gewicht van 75 kilo minstens anderhalve fles wijn op een nuchtere maag moet drinken om een promillage van 1,75 te bereiken. "Met een dergelijk percentage ziet iemand dubbel en is absoluut niet in staat een auto te besturen."

De chauffeur, een veiligheidsbeambte van het Ritz Hotel waar Diana en Dodi dineerden vlak voor hun fatale autorit, was bovendien geen ervaren autobestuurder. Volgens een collega heeft de man, die in het hotel 'meneer Paul' werd genoemd en een voormalige luchtmachtpiloot was, "wellicht de kracht en de snelheid van de Mercedes 280 uit de S-klasse onderschat."

Afleidingsmanoeuvre
Een woordvoerster van het Ritz verklaarde later dat Henri Paul weliswaar geen beroepschauffeur was, maar bij Mercedes-Benz een speciale cursus in rijvaardigheid had gedaan. De vaste chauffeur van Dodi al-Fayed had, als afleidingsmanoeuvre, vlak voor het vertrek van Diana uit het Ritz met een andere auto het hotel verlaten.

In een gisteren gepubliceerd eerste politierapport over het ongeluk staat dat de naald van de snelheidsmeter van de verongelukte Mercedes is blijven steken op een snelheid van 196 km/uur. Een team van Mercedes-Benz uit Duitsland wil de auto verder onderzoeken, wanneer de politie het wrak vrijgeeft.

De grote hoeveelheid alcohol die in het bloed van de chauffeur is aangetroffen en de hoge snelheid waarmee hij reed, werpen een volledig nieuw licht op de zaak. Aanvankelijk werden de zeven paparazzi met name door de Britse media neergesabeld als hoofdschuldigen voor het drama.

Een politiefunctionaris van het Franse onderzoeksteam verklaarde tegen het Franse dagblad Libération dat de fotografen direct noch indirect verantwoordelijk waren voor het ongeluk. "De auto probeerde gewoon de fotografen af te schudden en reed gewoon veel te hard. Zo simpel ligt het."

Verhoor
Gisteren werden de zes Franse fotografen en één Macedoniër, die in voorlopige hechtenis waren genomen, de gehele dag verhoord. Formeel kunnen zij tot vanochtend worden vastgehouden en ondervraagd, tenzij de politie concrete aanwijzingen voor strafbare feiten heeft gevonden.

Trevor Rees-JonesMet een verwijzing naar enkele paparazzi, die onmiddellijk na het ongeluk foto's namen van het wrak met de beklemde inzittenden, zei de officier van justitie gisteren dat enkele van de aanwezigen "niet de helpende hand hadden geboden die bij een dergelijk ongeluk verwacht kan worden." In Frankrijk kan iemand daarvoor worden vervolgd.

Volgens ooggetuigen zwermden de zeven paparazzi op motoren en scooters hinderlijk zigzaggend voor, achter en opzij van de auto, vlak voordat Diana en Dodi de smalle tunnel bij de Pont l'Alma inreden die hun fataal werd.

Advocaat Bernard Darteville van de schatrijke familie Fayed ziet daarin een duidelijke aanwijzing dat er wel degelijk sprake is van "onopzettelijke doodslag". Hij verklaarde dat de onderste steen boven moet komen en pleitte voor een apart justitieel onderzoek.

De enige overlevende van het ongeluk, de lijfwacht Trevor Rees-Jones (foto), is de belangrijkste getuige van het drama. Hij ligt momenteel met zware verwondingen op de intensive care van het zelfde ziekenhuis waar prinses Diana overleed. Volgens de artsen is zijn situatie weliswaar ernstig, maar verkeert hij buiten levensgevaar. Het was onduidelijk of de politie hem gisteren al heeft gehoord.Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)