WIDTH=0 HEIGHT=0 BORDER=0 ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

De gevoelens waarmee hij moet leren leven

Hoe schuldig voelt
prins Charles zich?

HOE SCHULDIG moet prins Charles zich in deze wellicht moeilijkste dagen van zijn leven voelen? Er zijn natuurlijk tijdens de scheiding en na dat veelbesproken tv-interview, waarin Diana Charles aanviel, momenten geweest dat hij Diana haatte en verwenste.

Charles en zonenNu niet meer. Het is een jaar geleden sinds er een officieel einde kwam aan hun huwelijk, dat zestien jaar geleden voltrokken werd in dezelfde St. Paul's kathedraal, waar nu een rouwdienst werd gehouden. Het huwelijk leek een sprookje, maar vorig jaar augustus was dat sprookje veranderd in een oorlog tussen het tweetal. De scheiding was nu officieel en het tweetal had geen goed woord meer voor elkaar over.

Gelukkig was, vooral de laatste maanden, weer sprake van een toenadering. Diana zei onlangs tegen een vriendin: "Ik heb nooit spijt gehad van mijn huwelijk met Charles. Ik ben er sterker door geworden." Ze merkte zelfs op dat ze, hoewel ze uiteraard niet meer verliefd op hem was, nog altijd van Charles hield(!).

Er leek een verzoening op komst te zijn, die nu al voorzichtig werd ingeluid. Volgende maand zouden zij samen met hun zoons een tocht maken op de Brittannia om de wereld te tonen, dat zij weer op een normale wijze met elkaar omgingen. Ze vonden het allebei belangrijk de goede relatie weer te herstellen. Dit vooral in het belang van hun twee zoons, William en Harry.

Diana was ook bereid het verleden achter zich te laten. Ze was gestopt met de oorlog in de pers tegen haar ex-echtgenoot. Ze concentreerde zich liever op haar strijd tegen de landmijnen en haar liefde voor Dodi al-Fayed.

De eerste gevoelens van prins Charles over de dood van Diana zullen dan ook de shock zijn over haar verlies en het grote verdriet over een leven dat zo jong werd afgebroken. Daarna zal zijn zorg er zijn voor zijn kinderen, die op zo'n kwetsbare leeftijd plotseling hun moeder verliezen. Een nieuw groot drama na alle problemen die zij al in hun jeugd kenden, zoals de oorlog tussen hun ouders, die tot in de pijnlijkste details openbaar werd.

Het is moeilijk voor te stellen, hoe zij en hun vader deze tragedie in de nabije toekomst zullen verwerken.

Maar erger nog voor Charles dan het verdriet zullen ongetwijfeld de schuldgevoelens zijn die hem nu zullen achtervolgen. Het zijn gevoelens, die iedereen in zijn positie zou hebben. Vooral een man als prins Charles, die in wezen heel gevoelig is, zal eronder lijden. Iedereen, zelfs de meest geharde echtgenoot, voelt toch altijd enige schuld over een mislukte relatie.

In Charles' zaak was de mislukking als het ware een nationaal drama omdat de verwachtingen na het sprookjeshuwelijk in de St. Paul's zo hoog gespannen waren. De erfgenaam van de Engelse troon en deze mooie jonge vrouw leken het droompaar van deze eeuw te zijn.

Diana die door de scheiding van haar ouders toch emotionele schade had opgelopen, was niet zozeer op zoek naar een prins als wel naar permanente veiligheid en zekerheid. Naar een veilige haven...

In plaats daarvan was zij toen zij als negentienjarige in dit huwelijk stapte, al snel eenzamer dan nooit. Geestelijk en lichamelijk werd zij min of meer afgedankt door een echtgenoot wiens liefde alleen maar een illusie was geweest.

Natuurlijk kan niemand ooit de echte waarheid weten over een zo intieme band tussen twee personen. Niemand, geen buitenstaander kan voor God spelen door iemand de schuld te geven. Diana's eigen onzekerheden, haar geobsedeerde liefde zullen hebben bijgedragen tot haar neergang, maar de kern was toch dat haar echtgenoot niet van haar hield en bovendien zijn liefde wel schonk aan een andere vrouw.

Dit had een grote tragedie tot gevolg die jarenlang gevolgd werd door een groot miljoenenpubliek. Charles zal nu terugkijken op het verleden en zijn eigen rol in het mislukken van zijn huwelijk. Maar hopelijk zal hij van deze fouten hebben geleerd en zich nu concentreren op een goede toekomst van zijn zoons.

Het lijdt geen twijfel dat de toch wereldvreemde Charles door deze trieste ervaringen meer volwassen is geworden. Alleen is het duidelijk, dat hij ondanks alle pogingen van Diana in deze richting in die periode nooit een modern mens werd, die midden in het leven stond.

Die pogingen mislukten toen. Maar de crisis die hij nu doormaakt en de ervaringen sinds de scheiding hebben hem minder verwend gemaakt en hij is zich nu meer bewust van het echte leven en de gevolgen van zijn gedrag.

De scheiding van Diana deed hem beseffen hoe belangrijk het was een nauwere band met zijn zoons te hebben. Ook begrijpt hij nu dat hij zijn leven soms zo moet indelen dat hij hen meer kan zien. Diana is er altijd een voorstander van geweest haar kinderen ook in contact te brengen met het echte leven.

Ze ging met hen uit. Ze ging zoals JEROEN KRABBÉ van haar hoorde vaak met hen vermomd Londen in om als een gewoon gezin plezier te maken, fish and chips te eten. Ze liet hen kranten kopen, betalen met geld wat Charles misschien nog nooit in zijn leven gedaan had!

Charles zal zich nu ook realiseren dat men in deze tijd ook koninklijke kinderen niet meer kan verstoppen achter de muren van paleizen alsof Diana nooit bestaan heeft. Zij heeft de deuren naar de wereld voor hen geopend en die moeten nu dat begrijpt Charles ook, open blijven. Hij moet zo goed als hij kan nu de leegte in hun leven vullen.

Het verlies van Diana zal hen nog dichter bij elkaar kunnen brengen, maar Charles zal daarbij ook zeker rekenen op de hulp van TIGGY LEGGE 'BOURKE', de assistente van de prins op wie de jongens zo gek zijn en waarschijnlijk het Nederlandse echtpaar EMILIE EN HUGH VAN CUTSEM, die huisvrienden van hem zijn geworden.

Op het eerste gezicht lijkt het erop, dat Charles' leven er eenvoudiger op zal worden nu Diana zo tragisch het toneel verlaten heeft. Hij kan nu eventueel over enige tijd trouwen met Camilla Parker-Bowles zonder dat hij een ex-vrouw heeft, die een stigma voor hem zou kunnen zijn. Maar dat is alleen een simpele theorie.

Want nu haar leven zo tragisch en dramatisch in de bloei van haar leven geëindigd is, is Diana een legende geworden. Ook de manier waarop zij om het leven kwam, zal geen ruimte meer laten voor zwakheden in haar karakter of gedrag. Ze zal gezien worden zoals zij zichzelf zag. Als een slachtoffer van het systeem geofferd op het altaar van de dynastie.

In prins Charles' relatie met zijn kinderen en zijn verdere leven zal altijd de schaduw aanwezig blijven van prinses Diana.

Misschien nog meer nu ze dood is dan dat zij in leven was gebleven.Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)