" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

Eerbiedige stilte bij laatste tocht Diana

Van onze redactie - AMSTERDAM, zaterdag

Ruim zes miljoen mensen hebben zaterdagochtend in Londen de laatste eer betuigd aan Diana, Prinses van Wales. Ondanks de grote toeloop vergezelde een eerbiedige stilte de begrafenisstoet van Kensington Palace, de woning van de prinses, naar Westminster Abbey waar de rouwplechtigheid plaats had.

De begrafenisstoet

WakeVele tienduizenden mensen brachten de nacht op straat door om verzekerd te zijn van een plek langs de route. Velen herdachten de prinses tijdens de nacht met een wake, of door kaarsen voor haar te branden.

Het affuit met daarop de kist met het stoffelijk overschot vertrok rond 10.00 uur Nederlandse tijd vanaf Kensington Palace. Begeleid door het terugkerende luiden van één van de klokken van Westminster Abbey ging de tocht via St. James's Palace, waar prins Charles, zijn zonen William en Harry, de broer van prinses Diana, graaf Spencer, en prinsgemaal Philip zich bij de stoet voegden. Later passeerde de stoet ook Buckingham Palace, waar koningin Elizabeth de kist groette.


'Mummy' De grafkist was bedekt door de vlag van het koninklijk huis, met daarop drie bloemstukken met witte rozen, witte lelies en tulpen. In het stuk met witte roosjes is een simpele kaart gestoken met de tekst Mummy (Mamma).
Het openbare leven in de Britse hoofdstad lag grotendeels stil als gevolg van de plechtigheid; zo bleven winkels en banken gesloten tot na de rouwdienst.

De prinsen in processie

Naar schatting veertig miljoen Britten volgden de plechtigheden op televisie, een ongekend hoog aantal. Ironisch genoeg verbreekt dit het eerdere record van televisiekijkers, dat werd gevestigd bij het "droomhuwelijk" van de prins en prinses van Wales.

Ook in Nederland was de enorme interesse in de rouwplechtigheid merkbaar op straat. In de grote steden en op de Nederlandse wegen was het zaterdagmorgen rustiger dan normaal. De Nederlandse Spoorwegen meldden eveneens een lagere bezetting van de treinen dan normaal.Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)


Foto's: Reuters, AP