WIDTH=0 HEIGHT=0 BORDER=0 ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

Koninklijke uitvaart voor
de prinses van het volk

Van onze correspondent - LONDEN, dinsdag

Prinses Diana krijgt een "unieke begrafenis voor een uniek persoon." Met een ceremoniële eredienst zaterdag in de Londense Westminster Abbey wordt herdacht dat zij een "prinses van het volk" was.

Later in de middag zal Diana in het familiegraf vlak bij Althorp House, het familielandgoed ten noorden van Londen, conform haar eigen wens naast haar in 1992 overleden vader haar laatste rustplaats vinden.

Met de uitvaart ,een prinses waardig, heeft de Britse koninklijke familie sterk rekening gehouden met de wens van het volk dat ook gisteren weer met duizenden bloemen op met Diana geassocieerde plekken kwam leggen en massaal rouwde, zoals op verschillende plekken in de wereld. Hoewel Diana sinds haar officiële scheiding van kroonprins Charles vorig jaar augustus geen formeel lid meer was van de koninklijke familie, en haar titel Koninklijke Hoogheid moest inleveren, vindt het publiek dat de "koningin van de harten" een koninklijk afscheid verdient.

Wereldleiders
Zij krijgt echter geen staatsbegrafenis, maar voor de laatste eredienst zal zeker een aantal wereldleiders komen. Er worden circa 2000 mensen voor Westminster Abbey uitgenodigd, onder wie naar verwachting de Franse president Chirac en de Amerikaanse president Clinton. Ook het feit dat de kist van Diana nu in de koninklijke kapel van St. James' Palace is gebracht, duidt erop dat de Windsors niet ongevoelig zijn voor de publieke opinie.

De rouwenden kunnen geen afscheid van Diana's opgebaarde lichaam nemen. Wel kan men het condoleanceregister dat in het paleis ligt nog tot vrijdag middernacht tekenen. Sommige mensen hadden daar gisteren vijf uur wachten in een lange rij voor over. Via de zwarte Diana-pagina op het Internet hebben meer dan 60.000 mensen hun laatste eer aan Diana gebracht.

Volgens het protocol zal Diana's kist zaterdagmorgen om 11 uur Britse tijd (12 uur in Nederland) in processie naar de Westminster Abbey worden gedragen. De ongeveer een kilometer lange route voert langs the Mall en de Horse Guard Parade. De Westminster Abbey heeft een sterk aan de monarchie verbonden geschiedenis. Er zijn 39 vorsten gekroond en er liggen er 17 begraven.

De katafalk (het rouwpodium) komt onder de lantaarn van de kerk te staan. De familie van Diana en de Britse koninklijke familie zullen op de voorste rijen zitten. Niet alle leden van de koninklijke familie zullen erbij zijn, maar gisteren was nog niet duidelijk hoe de lijst eruit zag. Na de dienst reizen beide families apart naar Althorp House, waar Diana naast graaf Spencer, de door haar aanbeden vader zal worden begraven.Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)