" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)

Dorpelingen vrezen hordes
bezoekers voor graf Diana

Van onze correspondent - LONDEN, woensdag

Prinses Diana komt thuis. De inwoners van Great Brington, het dorp waarin de kerk met het familiegraf van de familie Spencer ligt, zijn op een bepaalde manier blij dat Diana haar laatste rustplaats krijgt "waar ze hoort." Maar tegelijk vrezen de dorpelingen dat Diana's graf een soort bedevaartsoord zal worden, zoals het graf van Elvis Presley.

[]

Met de eerste honderden bezoekers aan het dorp in Northamptonshire als voorbode, zien de bewoners van het normaal zo stille dorp de toekomst met angst en beven tegemoet. Voor het hek van het landgoed Althorp liggen nu al talloze boeketten en losse bloemen, evenals bij de Kerk van de Maagd Maria, de dorpskerk waarin de tombe van de familie Spencer zich bevindt.

Hier liggen al twintig generaties Spencers. De eerste die er begraven werd, was sir John Spencer, de man die Althorp in 1508 kocht. Ook de overblijfselen van een voorvader van de Amerikaanse president Washington, Lawrence, liggen hier sinds 1616. De Washingtons waren neven van de Spencers.

Een woordvoerder van Diana's familie heeft verklaard dat ook na Diana's bijzetting in het graf de kerk gewoon voor het publiek open blijft. "Eerst dacht ik, geweldig, dit is de plek waar ze moet zijn, maar toen ik er dieper over nadacht, schrok ik me wild", zegt Christine Whiley. "Dit is een doodstil dorp, maar dit zal leiden tot massa's bezoekers, voor nog een hele tijd."

Een andere dorpsgenoot is nog stelliger: "Straks zullen ze een grote parkeerplaats voor de toeristenbussen moeten aanleggen omdat iedereen naar Brington wil om Diana te eren. Het zal net als bij Elvis' graf worden."

Maar Jean MacPherson is niet zo bang. "Het is duidelijk dat de mensen hier naartoe zullen komen om haar graf te bezoeken. Ik begrijp wel dat die behoefte bestaat. We zullen er vast wel aan wennen in de loop der tijd."Terug naar Diana, Prinses van Wales (1961 - 1997)