" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
Zijn er modellen die 's avonds laat in de lobby van het hotel nog een pakje sigaretten willen kopen, dan worden ze onder begeleiding onverbiddelijk terug naar hun kamer gestuurd. De dames zullen hun nicotineverslaving in de hand moeten houden. Twee meisjes schuiven aan bij journalisten. Ze lijken even aan het disciplinaire juk te kunnen ontsnappen. Terwijl ze net de eerste slok van hun pisang ambon willen nemen, worden ze echter opgemerkt door Elite-oprichter John Casablancas. Deze kan de actie van de piepjonge meisjes niet echt waarderen en is onverbiddelijk: twee tellen later staan ze wat teleurgesteld in de lift op weg naar hun kamer.

Hoewel de discipline die Elite de deelneemsters oplegt af en toe misschien een tikkeltje overdreven is, kan het voor een groot deel van de meisjes geen kwaad. De meerderheid van hen is pas rond de vijftien jaar. Emma uit Kenia is met haar 23 jaar de oudste deelneemster en brengt daarmee het leeftijdsverschil tussen het oudste en jongste meisje op exact tien jaar. De Braziliaanse Sabrina is dertien, maar staat als vijftienjarige op de lijst. Want dertien is wel erg jong.

Twee dagen voor de finale valt er voor de deelneemsters alvast een prijs binnen te halen. Pantène reikt dit jaar voor het eerst de 'Healthy Shine Trophy' uit aan het meisje met het mooiste haar. De in Almelo wonende Turkse deelneemster Azra Akin behaalt vanavond haar eerste succes. De jury valt als een blok voor haar mooie donkere krullen en Azra is de sensatie van de avond. Breed glimlachend poseert ze na afloop voor de tientallen fotografen. Een dag later staat de Turkse opnieuw volop in de belangstelling. Terwijl ze op een voor de dames georganiseerde talentenjacht een sexy dansje op het podium doet, begint de Griekse deelneemster elders in de ruimte op een tafel mee te dansen. Een toeschouwer draagt haar in zijn armen naar het podium, waarna Griekenland en Turkije gebroederlijk de zaal op z'n kop zetten. Er is even geen sprake van politieke verschillen.

Aan de vooravond van de finale neemt het aantal journalisten en beroemdheden in hoog tempo toe. Terwijl topmodel Valeria Mazza op het strand door tientallen journalisten tegelijk wordt geïnterviewd, zit Sandra Wagner, winnares van twee jaar geleden, rustig in haar strandstoel van haar drankje te nippen. Geobserveerd door tientallen camera's uiteraard. De winnares van vorig jaar, de Nederlandse Yfke Sturm, staat ook volop in de belangstelling. Iedereen is dol op de zestienjarige en ze kan zich in Nice dan ook nergens vertonen of ze wordt bestormd door fotografen, journalisten en fans. Zuchtend vraagt ze aan Marina Musch van Elite Amsterdam, haar ontdekker en tijdelijke moeder, wanneer ze weer een een lekkere oude trui aan mag.

Ondertussen heeft Wendy het tot een van de favorieten voor de finale geschopt. Een plaatsje bij de eerste vijftien (die een contract krijgen) moet er volgens de experts voor de guitige brunette zeker inzitten. De uiteindelijke top vijftien zorgt dan ook voor grote teleurstelling en verbazing. Na een rommelige, geheel Franstalige finale af en toe onderbroken om iets over te doen (de camera is onverbiddelijk en dat wordt niet altijd op prijs gesteld) gaat Alina uit Roemenië er met de hoofdprijs vandoor. Wendy eindigt bij de eerste dertig maar buiten de top vijftien. De Turkse Azra behoort wel tot de gelukkigen die minstens een ton in twee jaar tijd gaan verdienen.

"Niet eerder in de geschiedenis van de Model Look voorgekomen", aldus de jury, is de gedeelde derde plaats. Tatiana uit Brazilië, Alzbeta en Linda uit Slowakije delen het podium en winnen een contract van 150.000 gulden. Mia uit Denemarken eindigt als tweede en gaat de komende twee jaar twee ton verdienen. Was het vorig jaar blond wat de klok sloeg in de top drie, dit jaar hebben de modellen uit de top drie zonder uitzondering donker bruin haar.

Terwijl een deel van de verliezers tranen met tuiten huilt, zorgt het andere deel met een soms wat verbeten glimlach voor een stevige schouder. Wendy wijt haar plek buiten de top vijftien aan doorgestoken kaart. Vorig jaar won de Nederlandse Yfke de Model Look en eindigde de eveneens Nederlandse Annemieke van der Berg als derde. Wendy: "Ik denk dat ze niet weer een Nederlandse hoog wilden laten eindigen." Verder blijft ze er nuchter onder: "We zien het allemaal wel." Paps en Mams, voor de finale overgevlogen, zijn ook zonder plekje op het erepodium trots op hun 'kleine'. Marina Musch ziet hoe dan ook een mooie carrière voor het meisje weggelegd. "Die komt er wel, let maar op."

Meer foto´s van de modellen
Door op een van de finalistes te klikken krijgt u een aantal grotere foto´s te zien.

De foto's van de finale van de Model Look in Nice
Portfolio Wendy Dubbeld - winnares Nederlandse Model Look 1998
Portfolio Yfke Sturm - winnares internationale Model Look 1997
Portfolio Annemieke van den Berg - 3e op internationale Model Look 1997

Foto´s: Johannes Dalhuijsen, Anko Stoffels, Ray Christian, Joep Kroes en Hans de Vries
© 1998 De Telegraaf-i, Amsterdam