&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Van Erven Dorens synoniem
voor promotie golfsport

In dit geval gaat het maar liefst om twee zonen die in het sportieve spoor van vader en in het licht van de golfsport hun draai proberen te vinden.

Robbie van Erven Dorens kon in 1980 toen hij met zijn bedrijf 'Reved' de organisatie van het Dutch Open op zijn schouders nam, zeker nog niet vermoeden dat zijn zonen Robin en Guy, noch brandweer man, noch dierenarts zouden worden, maar gewoon traditioneel met papa in gezamenlijke zaken zouden stappen.

Kortom, Golf als topsport in Nederland op de kaart te zetten én te houden!

Guy, in dit verband, als medewerker en lid van 't management van Reved en Robin als zelfstandig videoproducent en programmamaker en sinds kort eindredacteur van het nieuwe Reved/RTL-5 televisieprogramma 'Par 5'.

Gezamenlijk nuttigen we dan ook een hapje met een glaasje wijn, daar waar het kroosis opgegroeid. In het landelijke Loenen aan de Vecht. Alwaar het populaire etablissement 'De Proeverij' zich culinair aan ons manifesteert. Ook in deze schijnen de zonen de vergelijking met vader aan te kunnen gaan. Maar er zijn toch wel een aantal verschillen, even los van het feit dat Robin liever Bourgogne drinkt en Pa, Guy en ondergetekende het bij Bordeaux houden, is Robin 'iets' minder direct bij de zaak betrokken dan Guy.

Feitelijk heeft hij, binnen zijn videoproductiemaatschappij, Reved gewoon als klant.

De promotie van golf als topsport is hun primaire doelstelling. Ten tweede golf nu eindelijk eens een serieuze kans te geven op tv. Daarvoor steken ze alle drie hun nek behoorlijk uit. Robbie: "Ja, en niet alleen wij drieën, maar ook mijn goede vriend Hans Sleeswijk, die als gedelegeerd producent, namens Reved, bij het project betrokken is. Zonder hem was het project niet van de grond gekomen. Ik citeer trouwens nog even de NOS: Sorry Robbie, wij kunnen niet te veel doen aan golf, want het wordt niet bekeken! Ja, die is goed. Als je een keer per jaar aandacht geeft, kun je niet verwachten dat je hoge kijkcijfers behaalt." Robin: "De pijlers van 'Par 5' zijn uitgebreide live registraties van het British Open, het TNT Dutch Open, de USPGA en de Ryder Cup en in 2000 wordt de US Masters daar aan toegevoegd. Als we dan een vaste kerngroep hebben van 150.000 kijkers, of meer, zou 'Par 5' zijn doelstelling bereikt hebben".

Eigenlijk zijn jullie een beetje een mini IMG? Guy: "Nou, minimini. Met het grote verschil dat Reved met bijv. het Dutch Open een onafhankelijke promotor is. Ik denk zo'n beetje de enige in de wereld. In tegenstelling tot IMG verdienen wij niet aan de startgelden van bepaalde spelers of aan promotie of kledingcontracten. Bij ons staat de kwaliteit van de golfsport en daarmee het Dutch Open voorop. Toen de NGF inzag dat men het Dutch Open niet meer aan kon, heeft Pa in het belang van de Golfsport het Open gered. Geheel voor eigen rekening en verantwoording." Robbie: "Precies, Reved is adviseur en organisator dit in tegenstelling tot de meeste andere sport-promotiebedrijven, dat zijn provisiejagers!" Guy: "De NGF heeft zich ook nooit met de commercie ingelaten en is daardoor een der gezondste sportbonden in Nederland."

Hoe gaat REVED 2000 in? Robbie: "Golf is en blijft een groeisport. Met tien procent per jaar is het sowieso de snelst groeiende sport van Nederland. Dus de toekomst lijkt uiterst positief." Guy: "We hopen de 'The Big Four' weer volledig op gang te krijgen. Dit zijn het TNT Dutch Open, Het Challenge Open , Het Nationaal Open en het Ladies Open. Voor Reved geldt: schoenmaker hou je bij je leest! Uiteraard willen we wel bedrijfsdagen organiseren, maar dan moet de golfsport daarin centraal staan." Nu heb je bij de pro's nog steeds die obligate auto op een bepaalde hole-in-one, kan dat nou niet wat creatiever? Robin : "Ik kan mij herinneren, dat er in Hilversum een keer een fiets op stond. Maar zou je nu als hoofdsponsor een hondenvoermerk binnenhalen dan denk ik toch niet dat je op de 10e hole duizend blikken brokken neer moet zetten. Golf moet wel een zekere stijl houden."

Kortom De 'erven' Dorens zijn het best wel met elkaar eens. Toch blijken ze redelijk van mening te verschillen als ik ze (afzonderlijk!) uithoor over hun favoriete topgolfers:

Robbie's Top 5:

 1. Bobby Jones, wint als amateur 4 majors in 1 jaar!
 2. Ben Hogan, best ball striker ever.
 3. Sam Snead, won de meeste Opens.
 4. Jack Nicklaus, 20 Majors
 5. Seve Ballesteros, de meest flamboyante.

Robin's Top 5:

 1. Fred Couples, de dromer.
 2. Jose Maria Olazabal, temperament.
 3. John Daly, veel gevoel voor drama
 4. Sam Torrance, echte ouderwetse prof.
 5. Tiger Woods, spreekt voor zich.

Guy's top 5:

 1. Jack Nicklaus, still going strong.
 2. Lee Trevino, swing zegt niet alles.
 3. Ian Woosnam, golfen lijkt gemakkelijk
 4. Fred Couples, het gevoel.
 5. Seve Ballesteros, ultieme troubleshooter.

Tekst & Fotografie : Andreas van der Schaaf