&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Het allermooiste toernooi

door Ruud Onstein

Maarten van den BerghDeze week wordt voor de tachtigste keer het TNT Dutch Open Golftoernooi gespeeld op de Hilversumsche Golfclub. Een toernooi waar 150 van de beste Europese professionals aan mee zullen doen en zes amateurs. Een van die amateurs is Amsterdammer Maarten van den Berg, 25 jaar en werkzaam op de Optiebeurs voor ING Bank als marketmaker in het fonds Elsevier. Maarten doet al voor de zevende keer mee: "Voor mij is het het mooiste golftoernooi waar ik aan mee kan doen. Ik heb als amateur over de hele wereld golf gespeeld, maar het Dutch Open is voor mij het einde." Twee jaar geleden boekte hij zijn beste prestatie tot nu toe met een 43e plaats.

Tien jaar geleden speelde hij als vijftienjarige voor de eerste keer mee op De Kennemer. In die tijd was hij de grote belofte van het Nederlandse golf. Hij was zeer getalenteerd en presteerde uitstekend op nationale en internationale toernooien. Deed mee aan de Orange Bowl in Miami, een jeugdwereldtoernooi, waar hij 36 holes met Tiger Woods speelde. Hij speelde toen beter dan de huidige wereldster, werd gedeeld eerste, maar verloor de play-off.

Na zijn middelbare school kreeg hij een aanbod uit Amerika om te komen te studeren en golfen op de Miami Universiteit van Ohio. Hij nam het aan en beleefde er vier prachtige jaren met als resultaat een Bachelor Degree in Business Administration, Accountancy and Finance.

Bij het universiteitsgolf speelde hij weer tegen Tiger Woods en andere grote namen zoals Justin Leonard, winnaar van het Brits Open in 1997. In zijn eerste jaar werd Van den Berg uitgeroepen tot 'Rookie of the Year'. Tiger Woods werd het jaar daarna zijn opvolger. Het zegt wel wat over de golfprestaties van Van den Berg.

Toch maakt hij geen furore als golfprofessional. "Ik ben onder andere naar Amerika gegaan om te kijken of prof worden wat voor me was. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een maatschappelijke functie. Golfprofessional is een eenzaam en uiterst zwaar beroep. Ik zag het mezelf niet doen."

Ondanks zijn drukke baan blijft Van den Berg bij de top van Nederland horen. Zo won hij een maand geleden het nationaal Strokeplay-kampioenschap en speelde hij twee weken geleden mee in de Nederlandse ploeg op het Europese kampioenschap.

Zijn voorbereiding voor het Dutch Open van komende week wijkt niet veel af van die van de voorgaande jaren. "Ik ben er wel al een hele tijd mee bezig, ik ken de baan goed, maar toch als ik 's avonds in bed lig, twijfel ik, of ik op de tweede hole met ijzer of met hout moet afslaan. Maandag en dinsdag speel ik de officiële oefenrondes en kan ik nog wat dingen uitproberen. Ik heb inmiddels zoveel ervaring opgedaan, dat ik op een slechte dag toch nog 72 kan maken.

Soms merk je na een paar holes al dat het een werkrondje wordt. Andersom gebeurt ook, maar dan moet je in een zone raken en dan gaat alles vanzelf, dan hoor je niks meer van je omgeving en ben je alleen gefocust op je spel en dat is het allerbelangrijkste bij golf. Helaas komt het maar een paar keer per jaar voor dat je in zo'n toestand geraakt en dat je heel goed speelt. Twee weken geleden op het EK in Italië overkwam het me. Mijn focus ging aan, ik kon gewoon niks fout doen en ik won van een hele sterke Schotse speler."

Aanstaande donderdag treedt Maarten van den Berg weer aan in het Dutch Open met sterren als Olazabal, Ballesteros, Price, Westwood, Langer, Clarke en vele anderen. Hij moet dan proberen zijn 43e plaats van twee jaar geleden te verbeteren.

"Het zal niet meevallen, de druk bij dit toernooi is voor mij heel groot. Ik weet nog precies wat mij twee jaar geleden overkwam, toen mijn naam werd afgeroepen op de eerste tee. Ik stond gewoon te shaken en kon geen goede afslag doen terwijl dat daar wel een must is. Gelukkig ging het daarna een stuk beter. Het zal dit jaar niet anders zijn, het is het leukste toernooi om te spelen, maar ook het moeilijkste vanwege die spanning."