&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Tennistop verslingerd aan golf

door Jon Visbeen
foto: John Claessens

John van LottumUiteraard hebben ook de golfclubs van John van Lottum, evenals zijn tennisrackets, af en toe te lijden van het wispelturige en branie-achtige karakter van hun gebruiker. Na een mislukte chip bij voorbeeld krijgt het materiaal al snel de schuld. Maar in het algemeen beleeft de 22-jarige tennisprof prachtige momenten op de golfcourses in vooral de Verenigde Staten. En daarin staat hij niet alleen. Bijna alle zichzelf respecterende tennisprofs zijn in de loop der jaren verslingerd geraakt aan het golf.

Denk niet meteen, dat zij op de achttien holes banen met evenveel fanatisme te werk gaan als op de tennisbaan. Golf is niet meer dan het favoriete tijdverdrijf voor de vrouwen en mannen van de racketsport. Dat is gekomen, doordat in Amerika een groot aantal tennistoernooien wordt afgewerkt op zogeheten countryclubs, waar eveneens golfterreinen liggen. Een makkelijker manier om de technisch lastige sport onder de knie te krijgen, bestaat er bijna niet.

Van Lottum: "Als ik mijn tenniscarrière beëindig, wil ik me serieuzer op de golfsport storten. Nu doe ik echt voor de lol en speel ik soms een beetje vals. Sjeng Schalken is ook net begonnen. Hij werd een keer ergens op een extreem chique baan in Amerika verwijderd. Sjeng vond de bolle kant van de club lekkerder spelen en jaste de bal op de green van de verkeerde hole. Met ontbloot bovenlijf joeg hij de bal vervolgens met een driver van de green weg. Toen werd hij vriendelijk doch dringend verzocht de course te verlaten. Wel lachen. Inmiddels beoefent hij het golf serieuzer. En met hem bijna alle tennisprofs die ik ken. Bij het ATP-toernooi in Indianapolis kun je zelfs aan een heuse wedstrijd van golfende tennisprofs meedoen. De winnaar krijgt een Harley Davidson. Sommige tennissers dragen hun golftassen mee over de hele wereld en Todd Woodbridge fungeert soms zelfs als caddy bij één van zijn beste vrienden, die op de golftour speelt."

Vooralsnog vindt de top-honderdspeler de geneugten van de golfsport het aantrekkelijkst. Lekker in een karretje van hole naar hole rijden, in de pauze een hotdog verorberen en ondertussen genieten van de natuur zijn aan Van Lottum en zijn tennissende collega's wel besteed. Hoe anders ziet de agenda er van zijn boezemvriend Maarten Lafeber uit. De profgolfer, die samen studeerde en sportte met Van Lottum op het St. Joris college in Eindhoven, heeft met zijn strakke trainingsschema in elk geval ontzag ingeboezemd bij de tennisprof. "Ongelooflijk wat hij er voor doet en voor laat", weet de Monegask, die eenmaal in Nederland onmiddellijk richting zijn makker rijdt, met wie hij vroeger een appartement deelde.

"Hij kwam eigenlijk te snel op de Europese Tour terecht. Nu bouwt hij rustig voort aan zijn loopbaan. Maar als ik zie hoe hard hij ervoor werkt, neem ik m'n petje af. Hij is enorm toegewijd. Ongelofelijk, wat een doorzetter. 's Ochtends om zeven uur pakt hij zijn clubs bij elkaar om te trainen. Laatst kwam hij terug van een toernooi in Sardinië, rustte geen moment uit en zocht de golfbaan weer op. Dat zie ik mezelf na een tennistoernooi niet doen. Uiteindelijk moeten die inspanningen voor hem resultaat opleveren. Dat kan niet anders."

Twee keer eerder volgde Van Lottum de verrichtingen van Lafeber bij het TNT Dutch Open. Of het er deze keer van komt, hangt enigszins af van zijn drukke schema. "We hebben sowieso altijd telefonisch contact, over de hele wereld. Als het enigszins kan, ga ik hem een dagje volgen in Hilversum. Wil je de top bereiken dan is dat net zo moeilijk als in tennis. Alleen is golf nog meer een geestelijke uitputtingsslag. Het vreet aan je concentratie en je moet vooral coolblijven en geen moment verslappen. Bij tennis kun je je nog wel eens een dipje veroorloven om alsnog te zegevieren. Daar staat tegenover, dat je golf op het hoogste niveau tot op relatief hoge leeftijd kan beoefenen. Voor tennissers houdt het na hun 32ste snel een keer op."