&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Defensie-minister De Grave speelt te aanvallend...

Strijd brandt los op Hilversumsche

door Hans Woudstra

In het crisiscentrum is de hectiek in alle hevigheid losgebarsten. Telefoons staan er roodgloeiend. Mensen bellen en zeuren om vrijkaarten, Ruud Gullit zegt af voor de pro-am, maar Marco van Basten doet wel mee. Het NOS-Journaal vraagt om een deelnemerslijst, vrachtwagens staan in de weg op een van de grote plaatsen aan de Soestdijkerstraatweg.

"Jongens, kan iemand met de buggy even naar hole 5 rijden!?" roept Anja Fabery de Jonge in Algemeen Beschaafd Nederlands. Zij is de rechterhand van organisator Van Erven Dorens en zit al bijna drie weken onafgebroken in de werkkeet, die naast het clubgebouw van de Hilversumsche Golf Club is gestationeerd.

Het tachtigste Open Golf Kampioenschap van Nederland, dat als het TNT Open door het leven gaat, heeft heel wat voeten in de aarde. Net aangereisde professionals slepen met hun koffers en doen zich te goed aan glazen Coca-Cola met ijs en borden vol spaghetti. "De pasta's zijn niet aan te slepen", zegt uitbater Marcus Toes, die normaal met zes mensen het clubhuis runt, maar nu met 22 man personeel zo'n twintig uur per dag in touw is. Op het terras zit ook minister Frank de Grave. Hij heeft een fruitcocktailtje voor zijn neus staan en is in geanimeerd gesprek met NGF-directeur Henk Heyster.

De Nederlandse Golf Federatie kreeg het verzoek vanuit Bosnië om daar zo snel mogelijk een golfbaan te laten aanleggen voor de vele buitenlandse werknemers, die daar onder meer tenten bouwen. "We gaan er een architect heen sturen", zegt de altijd enthousiaste Heyster. De Grave speelt als minister van Defensie mee met het team van een deurwaarderskantoor en heeft handicap 28.4 achter zijn naam staan. Daarmee is hij een van de minst sterke spelers in de pro-am. Volgens kenners als Harry Mens speelt hij veel te aanvallend...

Op de putting-green staat ook Joost Hage, de golfpro van De Batouwe, die met zijn eigen golfshow al tien jaar het land doortrekt. "Golf is nog steeds booming. Vooral bij de jeugd en het bedrijfsleven. Ik kan de aanvragen nauwelijks aan", zegt hij.

Vandaag is het zover en zullen de eerste rijen toeschouwers zich langs de fairways scharen om maar niets te hoeven missen van dit vierdaagse golffestijn, dat een totaal prijzengeld heeft van niet minder dan 2.750.000 gulden, waarvan 450.000 gulden naar de winnaar gaat. Degene, die hier zondag als 32e eindigt, mag ook nog 22.000 in zijn zak steken. Vijftien Nederlandse golfclubs leveren in totaal 580 marshalls (er zijn in totaal 750 vrijwilligers), die in twee shifts per dag de toeschouwers tijdens het afslaan en het putten om stilte zullen vragen.

Als een van de eerste grote kanonnen gaat vandaag om 07.40 uur Lee Westwood van start, waarna in de daaropvolgende flights (om de tien minuten) achtereenvolgens Olazabal en Rocca de baan in gaan. Zij worden gevolgd door de flights met Derksen (08.10 uur) en Muntz (08.20 uur), waarna vanaf 12.30 uur drie prachtige trio's de afslag op de eerste tee zullen betreden.

Bernhard Langer speelt met zijn landgenoot en voormalig winnaar van het Dutch Open (twee jaar geleden) Sven Strüver. In dezelfde flight zit ook titelverdediger Stephen Leany. Vervolgens komen McNulty, Price en Lanner in actie en die worden dan om 12.40 uur gevolgd door Ballesteros, Darren Clarke en Patrick Sjöland.

Ballesteros mag gezien zijn uitslagen dit jaar dan de absolute top vaarwel te hebben gezegd, zijn uitstraling op de baan en zijn nog altijd gedreven vechtlust zullen ongetwijfeld weer goed zijn voor rijen toeschouwers, die de holes met hem mee zullen lopen. In totaal zijn er 52 flights, die morgen niet van samenstelling wisselen, maar wel op andere tijden van start zullen gaan.