&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Nederlanders zorgen voor Oranjesfeer

Half miljoen gulden
voor Lee Westwood

door Hans Woudstra

Het 80e TNT Dutch Open Golf Kampioenschap gaat de geschiedenis in als één van de allermooiste. Met de Engelse wereldtopper Lee Westwood (26) als een formidabele winnaar (hij evenaarde op de Hilversumsche net als vorig jaar het baanrecord van 63), maar ook met een fantastische Nederlandse inbreng in de personen van Rolf Muntz en Maarten Lafeber.

Zij deden de publieke belangstelling met 70.000 toeschouwers naar recordhoogte stijgen en het feit dat beiden in dit met 2,7 miljoen gulden aan prijzengeld gedoteerde evenement mee streden om de hoofdprijs, was een absolute doorbraak in het Nederlandse golf. Lafeber (69) en Muntz (72) eindigden met totaalscores van 274 en 275 respectievelijk als vijfde en achtste en die top-tien-finish betekende een geweldige kick voor de snelst groeiende sport in ons land. Voor Muntz was het jammer dat hij op de achttiende hole een bogey maakte. Zijn gemiste putt kostte hem zo'n 40.000 gulden en het scheelde hem drie plaatsen op de ranglijst. Lafeber werd daardoor de beste Nederlander en mag een cheque van plusminus 100.000 gulden in zijn zak steken.

"Het was een perfecte week. Ik heb hier voortdurend lopen te genieten", aldus de Eindhovenaar, die ook volgend jaar op de Challenge Tour zal uitkomen en onlangs met een zege in het Kenia Open 33.000 gulden verdiende.

Ook Muntz kon dik tevreden zijn. "Ik heb in Nederland nog nooit zoveel mensen achter mij aan gehad. Het was jammer dat ik drie slagen liet vallen op de laatste negen holes, maar negen onder par is toch een score die er zijn mag. Misschien had er meer ingezeten, maar in golf kun je niets forceren. Mijn tour-kaart is nog niet veilig gesteld, maar ik heb het grootste vertrouwen voor de volgende toernooien", zei Muntz, die op 13 en 14 met bogeys afhaakte in de race om de overwinning.

Lee Westwood ging er tenslotte met bijna een half miljoen gulden vandoor. Hij loste met een score van -15 de Argentijn Romero als leider in het clubhuis af. Romero, een vent met een prachtige uitstraling, die als bijnaam 'El Gato' (De Kat) heeft, begon op de eerste zes holes met liefst vier birdies en een eagle. Met -13 eindigde hij als derde achter de Schot Gary Orr (-14). Westwood, die op de 18e plaats was gefinisht vorige week in Carnoustie tijdens het Britse Open, is één van de grote kanonnen op de Europese Tour. De man die op 13-jarige leeftijd de golfsport via de televisie ontdekte, werd zes jaar geleden professional en won zeven toernooien op de Europese Tour. In '97 maakte hij ook deel uit van het winnende Ryder Cup-team en dit jaar staat hij in punten op de tweede plaats achter Montgomerie.

Westwood roemde de baan op de Hilversumsche. "De condities waren absoluut perfect en ik heb trouwens nog nooit zo'n geweldig tentendorp gezien als hier. De eerste dag speelde ik met nieuwe clubs, maar het heeft tijd nodig om daaraan te wennen. Op de tweede dag heb ik mijn oude clubs dan ook weer van stal gehaald. Ik heb ze via de sponsor TNT over laten komen uit Engeland en ze arriveerden drie kwartier voordat ik moest afslaan. Waar een sponsor al niet goed voor is..." Westwood maakte op de finaledag liefst acht birdies, hetgeen zijn uitzonderlijke klasse nog eens ruim onderstreepte.

De zaterdag was overigens de dag van Maarten Lafeber geworden. Hij verbaasde iedereen met een schitterende bogey-vrije ronde van 64 (één slag boven het baanrecord) en dat deed verder niemand in het top-deelnemersveld hem na. De laatste negen holes speelde de Eindhovenaar in 31 slagen. Zo goed als Lafeber ging, zo teleurstellend acteerde Derksen toen. Terwijl veel spelers dik onder par liepen, kon Derksen de baan niet bedwingen (72). Ook op de finaledag maakte de Nijmegenaar te veel bogeys (5), maar een knappe eagle op de laatste hole bracht hem op een totaalscore van -4 (280). Daarmee werd hij 39e. Het onthaal voor Rolf Muntz op die achttiende na een sterke derde ronde op zaterdag in 66 slagen was enorm geweest. Muntz rukte op naar de tweede plaats in het klassement en mocht een dag later als 'final pair' met de Schot Orr door de baan. Na een sterke eerste negen in 34 slagen moest hij terrein prijsgeven, maar over vier dagen genomen was Muntz toch publiekstrekker nummer één geweest.

"Dit was het laatste toernooi op de Hilversumsche, want volgend jaar gaan we naar Noordwijk. Maar het was tevens het mooiste", jubelde organisator Robbie van Erven Dorens, die na afloop op het succes nog een extra flesje champagne liet opentrekken.

TNT Dutch Open, eindstand:

Eindstand Naam dag 1 dag 2 dag 3 dag 4 totaal
1. Westwood (Eng) 72 68 66 63 269
2. Orr (Sch) 69 67 65 69 270
3. ex aequo Romero (Arg) 67 68 72 64 271
Moseley (Aus) 68 70 67 66
5. ex aequo Lafeber (Ned) 73 68 64 69 274
Clarke (NIr) 72 65 67 70
Spence (Aus) 73 67 66 68
8. ex aequo Muntz 67 70 66 72 275
37. ex aequo Derksen (Ned) 71 68 72 69 280
71. ex aequo Van den Berg (Ned/am) 73 70 76 74 292