&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Regen en wind geselen Hilversumsche op openingsdag

Rolf Muntz kaarsrecht overeind

door Hans Woudstra

Het regende pijpenstelen op de eerste dag van het 80e Nederlandse Open Golf Kampioenschap, maar die vrij constante waterval kon niet verhinderen dat Rolf Muntz zich met een uitstekende ronde in 67 slagen (vier onder par) in de kop van het klassement nestelde.

Een prima prestatie op de openingsdag derhalve van de man, die dit seizoen tot nu op de Europese Tour nauwelijks aansprekende resultaten had geboekt. Ofschoon er op de Hilversumsche nog drie ongetwijfeld zware dagen zullen volgen, is de start van de dertigjarige Brabander veelbelovend.

"Het ging eigenlijk helemaal niet zo lekker, dit seizoen, maar pas afgelopen week kwam mijn aanstaande vrouw er via videobeelden achter, dat ik te veel gebogen en te dicht bij de bal stond. Ik heb toen al mijn stokken door de caddiemaster van Toxandria met één inch (2,5 cm, red.) laten verlengen en ik sla nu duidelijk rustiger en verder zonder extra kracht te hoeven zetten," zei een duidelijk opgeluchte Muntz, nadat hij zijn vroege ronde (starttijd 08.20 uur) met vijf birdies en een eagle op de vierde hole had beëindigd.

Muntz, die betere weersomstandigheden aantrof dan de latere starters, bleef wereldsterren als Rocca (level par), Olazabal (plus 3), Langer (min 1), Price (plus 2) en Westwood (plus 1) ruim voor, maar zag ook Cabrera, Garrido, Romero en Canonica in 67 slagen openen.

Op een dag waarop de regen de greens zachter en dus beter aanspeelbaar maakte, maar waarop de voortdurend draaiende wind tussen de bomen het spelen er absoluut niet makkelijker op maakte, kwam Robert-Jan Derksen binnen in 71 slagen. Een goede prestatie, want verreweg de meeste spelers finishten boven par. Derksen speelde onder andere met de Engelsman David Howell, die na drie holes opgaf. Howell, die bezig is aan een prachtig seizoen, staakte de strijd met een ingegroeide teennagel.

Derksen: "Hij stond na drie holes al vier boven par. Als hij min vier had gestaan, dan was hij waarschijnlijk wel doorgegaan. Nu moest ik alleen met Allan verder. Het betekende dat we natuurlijk sneller de holes afwerkten en daardoor veel moesten wachten. Het is dan extra moeilijk om in je ritme te komen, maar ontevreden mag ik niet zijn."

De Nijmegenaar zocht na zijn ronde direct de puttinggreen op om weer te gaan oefenen. Hij liet drie birdies en drie bogeys noteren en had de rest in par gespeeld.

Maarten Lafeber zag geen kans om de Hilversumsche gisteren te bedwingen. De man, die in ons land door velen als het grootste golftalent wordt gezien, ging rond in 73 slagen en startte slecht met een dubbelbogey en een bogey. Joost Steenkamer maakte dezelfde score en amateur Maarten van den Berg ging uit in een knappe 73.

Altijd nog beter overigens dan wereldster Severiano Ballesteros, die genoegen moest nemen met 76 slagen (plus 5). Verreweg de meesten van de 106 spelers zaten na de eerste dag boven par. Vooral door de weersomstandigheden, de regen, de voortdurend draaiende wind boven de bomen van de Lage Vuursche. Op zijn thuisbaan scoorde de Hilversummer Joost Huurman liefst 89 slagen (plus 18). Niemand, die hem dat kwalijk nam, want per slot is hij een teaching-professional en geen playing-pro.

Vandaag is er een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Voor organisatie, spelers en publiek is het te hopen dat de voorspelde weersverbetering op de Hilversumsche daadwerkelijk gestalte krijgt.

Hilversum, TNT-Dutch Open, eerste dag (par 71):
1. Muntz (Ned), Cabrera (Arg), Romero (Arg), Garrido (Spa), Canonica (Ita) en Tomori (Jap) 67, 7. McGinley (Ier), Eales (Eng), Moseley (Aus) en Gilford (Eng) 68, 35. Derksen (Ned) 71, 68. Lafeber (Ned), Steenkamer (Ned), Van den Berg (Ned/am) 73, 90. Smits van Waesberghe (Ned) en Van der Valck (Ned/am) 74, 109. Miller (Ned) 75, 129. Nijenhuis (Ned/am) 77, 145. Van der Velde (Ned) 80.