" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Westwood leidt, Derksen haalt cut

Lee Westwood: favoriet

door Hans Woudstra - HILVERSUM, zaterdag
foto's: Peter Zonneveld

Neerlands hoop op golfgebied in bange dagen moet nog heel veel leren. Daar waar het 79e Open Golf Kampioenschap van Nederland, dat dit jaar als het TNT Open door het leven gaat, alom waardering oogst qua organisatie ("een absoluut perfect toernooi met zeer gedisciplineerde toeschouwers en veel sfeer," zei PGA-Tournament-director David Probyn) zakten op de tweede dag bijna alle zestien deelnemende Nederlanders op dramatische wijze door het ijs. Alleen de slimme Robert Jan Derksen bleef gisteren met een totaalscore van -2 (rondje 70) fier overeind.

Golf is met zo'n 75 miljoen beoefenaren een van de grootste balsporten ter wereld. Het vereist veel talent, een enorme discipline, gedreven trainingsarbeid en erg veel geduld om de top te halen. In ons land zijn we nog niet zo ver en is de wereldtop voorlopig nog onbereikbaar. De echte internationale toppers kwamen gisteren op de tweede dag van het met 2,5 miljoen gulden aan prijzengeld gedoteerde evenement bovendrijven. Omdat ze de klasse en de ervaring hebben om door de loop der jaren heen op de grote toernooien te presteren als dat écht moet.

Bernhard Langer, de Duitse routinier, scoorde op z'n gemak een rondje van 65. Datzelfde deed tweevoudig major-winnaar Nick Price. En ook Rocca bleef met dezelfde score (7 birdies, slechts één bogey) kaarsrecht overeind.

Justin Rose met moeder

Lee Westwood, leider na de eerste dag met een evenaring van het baanrecord (63) deed het gisteren opnieuw zeer solide. Westwood bleef toppen met andermaal een ronde zonder één enkele bogey. Als een geöliede machine ging hij foutloos over de fairways (66) en gaat hij dit weekeinde als de grote favoriet voor de eindzege van start.

Zijn jeugdige landgenoot Justin Rose was na zijn desastreuze 77 van donderdag ogenschijnlijk kansloos om de cut te halen. Maar Rose, die volgens de Engelse kranten "back on earth" was na de eerste dag, deed gisteren wat de jeugd in ons land nog ontbeert: hij toonde karakter en vechtlust en ging evenals de wereldtopper in 65 slagen (geen enkele bogey) rond.

Daarmee eindigde hij op een totaalscore level par. Gepresteerd had hij in ieder geval wel, dat zeker.

Daarom straalde Justin Rose gistermorgen op de persconferentie. "Iedereen steunde mij die tweede dag. Mijn flightgenoten Russell en Rocca gaven me schouderklopjes en zelfs de Nederlandse toeschouwers moedigden mij aan. 'Je kunt het, kom op!', riepen ze. En dat deed me veel," zei de jongeling, die volgende week achttien jaar wordt. Hij finishte met twee zeer fraaie birdies. Dat was desalniettemin niet genoeg om te overleven, want de cut lag op -1 en Rose kon dus naar huis.

Ook Nick Price, die na zijn vroege ronde 'leader in the clubhouse' was, roemde de relaxte sfeer op de Hilversumsche Golfbaan. "Een uitstekende golfcourse, waarop het publiek zich voorbeeldig gedraagt." Gisteren genoten minstens twaalfduizend toeschouwers van pure topsport. Velen van hen zagen de Amerikaan Barber een hole-in-one slaan, maar jammer genoeg voor hem deed hij dat op de zogenoemde 'pannenkoek' (hole 5) en de fraaie Lancia stond voor het slaan op een hole-in-one op hole nummer 15... Geen auto, maar slechts een handdruk dus voor Barber, die met zijn totaalscore van +6 verder niet kon imponeren.

En ja, Oranje kon helaas eveneens niet schitteren. Wechelaer (+7), Steenkamer (+2), Chris van der Velden (+10 en geen enkele birdie scorend...), Miller (+6) en de amateurs Stavast (+14), Hubert (+13), Rodenburg (+8) en Boysen (+8) mochten hun biezen pakken. En ook voor Rolf Muntz viel het doek. Hij eindigde op een teleurstellende score van 74 (+2), waardoor ook hij de cut niet haalde.

Ster van de dag werd de Australiër Leaney, die het baanrecord van 63 evenaarde en nu met Westwood gedeeld leider is.

Hilversum. Dutch Open, 2,7 miljoen gulden. Stand na tweede ronde: 1. Westwood (Eng), Leaney (Aus) 129 slagen (-13), 3. Price (Zim) 133, 4. Lomas (Eng) 134, 5. Walton (Ier), Langer (Dui), Lonard (Aus), Strüver (Dui), Jimenez (Spa) 135, 53. Derksen 140 (-2). Uitgeschakeld: Rose (Eng), Mickelson (VSt) 142, McNulty (Zim), Muntz, Steenkamer 144, Carter (Eng), Lafeber, Smits van Waesberghe 146, Miller, Ruiz-Fonhof 148, Wechgelaer 149, Rodenburg, Boysen 150, Van der Velde, Bos 152, Huurman, Hubert 155, Stavast, Buschow 156.