" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Onbekende grootheid
slaat hard toe

Leaney loopt juichend van 18e green

door Hans Woudstra - HILVERSUM, zaterdag
foto's: Peter Zonneveld

Hij had een zwarte broek aan, een lichtgroen polo-shirtje en witte golfschoenen. En eigenlijk was dat het enige, wat de duizenden toeschouwers tijdens het TNT Open Golf Kampioenschap van Nederland van hem wisten. Op de Hilversumsche won de grote onbekende. Niet Rocca, niet Clarke, niet Westwood en niet Nick Price, maar ene Stephen Leaney (29) uit het verre Australië ging uiteindelijk met de hoofdprijs van ƒ475.000 aan de haal. Het was de eerste echte vette cheque voor de man uit 'down under', die uit het niets kwam, agressief vocht en ten slotte overwon.

Een gevoelige man ook, die tijdens zijn jacht naar erkenning deze week werd geconfronteerd met een enorme schok in zijn leven. Zijn grote vriend Stuart Appleby, gewaardeerd Australisch golfer op de Europese Tour, verloor zijn vrouw Renay afgelopen woensdag tijdens een afschuwelijk verkeersongeval in Engeland.

"Dat heeft me enorm aangegrepen. Voortdurend heb ik aan Stuart gedacht, die het voor zijn ogen zag gebeuren. Ik wilde presteren. Voor hem, voor haar. Misschien heeft het me allemaal geholpen om tot dit resultaat te komen", zei de winnaar, die Darren Clarke (tweede), Lee Westwood en Nick Price (gedeeld derde) in de zinderende slotfase voor bleef.

De Nederlandse deelnemers, zestien in totaal, hadden geen potten kunnen breken in eigen land. Ze vlogen er vrijdag allemaal uit. Op één na. Robert Jan Derksen ging glimlachend en uiterst ontspannen over de fairways en bracht zijn totaalscore na vier dagen met een laatste ronde van 68 (-3) op -5 en dat was voorwaar een uitstekende prestatie van de jonge Nijmeegse professional, die daarmee gedeeld 30e werd en 6180 Engelse ponden aan zijn tot nog toe overigens bescheiden gewonnen prijzengeld toevoegde.

Derksen, die in de ochtenduren veel mensen aan zijn zijde vond, vertelde: "Ik ben dik tevreden, want ik heb weinig fouten gemaakt. Drie birdies en geen enkele bogey in de slotronde geeft mij vertrouwen voor de toekomst. Zaterdagavond ben ik vroeg naar bed gegaan en ik heb me afzijdig gehouden van de festiviteiten rond de Vierdaagse. Mijn vierdaagse was in ieder geval succesvol, omdat ik de greens over het algemeen in regulation heb gehaald. Ik sta nu achtste reserve voor het Scandinavian Open en wacht rustig af. Als ik er niet in kom, dan speel ik volgende week in Engeland gewoon op de Challenge Tour. Ik wil namelijk heel graag mijn Tourkaart behouden en dan moet ik nu we halverwege het seizoen zijn afwegingen maken. De kwestie is eenvoudig: waar heb ik de meeste kans om zoveel prijzengeld te halen dat ik op de Europese Tour mag blijven spelen? Het verschil tussen de Europese Tour en de Challenge Tour? Op de Europese Tour kunnen er 150 winnen en op de Challenge Tour 50, maar daar is het prijzengeld ook aanzienlijk lager."

Richting Lage Vuursche ontstonden vooral na 12.00 uur gisteren enorme files. Het publiek, aangetrokken door het mooie weer, volgde in lange rijen door de bossen de prestaties van de toppers.

Eerder waren velen meegelopen met de charismatische Ballesteros. De Spanjaard wil zo verschrikkelijk graag terug naar de top, waarvan hij zo lang deel uitmaakte. Vechtend, morrend na iedere mindere slag ging de voormalige Ryder Cup-captain mopperend rond. Ballesteros finishte na een eindronde van 74 op +2 na vier dagen en het lijkt voorbij met de Spaanse matador, die in zijn leven alles won wat er te winnen viel, maar ogenblikkelijk na zijn ronde de chipping-green opzocht om te oefenen. Stampvoetend omdat hij op de 15e hole de green had gemist (bogey) en als een speerwerper gooide ook Rocca op diezelfde 15e zijn club in zijn tas. De Italiaanse ex-fabrieksarbeider, met golf intussen multi-miljonair geworden, kon later evenwel lachen. Hij finishte toch nog als vijfde en stak een cheque van ruim een ton in zijn achterzak.

Het 79e Dutch Open gaat de geschiedenis in als een uiterst succesvol toernooi. Het publiek kwam op de finaledag in groten getale opdraven en de weersomstandigheden waren voor spelers en toeschouwers bijna perfect. Toch is de wens om na vijf achtereenvolgende jaren de Hilversumsche Golf Club de rug toe te keren aanwezig. Ad Scheepbouwer, voorzitter van de Raad van Bestuur van TPG (hoofdsponsor TNT Postgroep behoort daartoe) wil liever vandaag dan morgen naar zijn homecourse Noordwijk.

Ofschoon organisator Robbie van Erven Dorens nog een contract tot en met 1999 met de Hilversumsche heeft, zette Scheepbouwer wat druk op deze ketel met: "Na vijf jaar wordt het tijd voor verandering. Contracten zijn afkoopbaar en Noordwijk is een fantastische baan om daar weer eens het Open te organiseren."

• De uitslag (2,7 miljoen gulden): 1. Leaney (Aus) 266 slagen (66 63 70 67: -18), 2. Clarke (NIer) 267, 3. Price (Zim), Westwood (Eng) 268, 5. Rocca (Ita) 270, 6. Baker (Eng) 271, 7. Pyman (Eng), Garbutt (Eng) 273, 9. James (Eng), Sjöland (Zwe) 274, 11. Lomas (Eng), Davis (Eng), Jacquelin (Fra), Walton (Ier), Huston (VSt), Tinning (Den) 273, 30. Derksen (Ned) 279 (70 70 71 68: -5).