" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Schot in de roos

Justin Rose ontmoet Van Basten

door Hans Woudstra - HILVERSUM, donderdag
foto: Peter Zonneveld

In het fraaie clubgebouw van de Hilversumsche Golf Club hangt een statig bordje aan de wand met de volgende tekst:
'Bedenk gij golfer, dat een verziend voorgeslacht bezield door liefde voor dit spel der spelen, de plannen schiep en het geld heeft opgebracht om hier te stichten een paradijs voor velen...'

Een paradijs voor golfers onder een heerlijke zomerzon was het gisteren tijdens de drukbezochte pro-am zeker, maar toen Justin Rose na afloop voor een heuse persconferentie in de afgeladen perstent verscheen, struikelden fotografen en cameramensen over elkaar heen en veranderde het Hilversumse paradijs heel even in een enorme heksenketel.

Vooral de Britse pers raakt niet uitgesproken over het nieuwe, pas 17-jarige golffenomeen en heeft de headlines over de 'Rose-mania' alweer klaar. Want nog voordat Justin Rose, die aan zijn vierde plaats op het Britse Open alleen een zilveren medaille overhield omdat hij vorige week nog amateur was, vandaag om 13.10 uur zijn profdebuut maakt op de eerste tee van dit TNT Dutch Open en op jacht gaat naar de hoofdprijs van 475.000 gulden heeft hij zijn eerste gewonnen geld al binnen.

Hij zegevierde namelijk in de pro-am en dat leverde hem zijn eerste verdiende 625 Engelse ponden op. Er zullen er ongetwijfeld nog vele honderdduizenden volgen, maar memorabel was het wel. "Ik heb opnieuw een heerlijke dag gehad. Het was allemaal heel plezierig, vooral omdat mijn medespelers goed Engels spraken", zei Justin, die een ronde van 69 op de par-71-baan liet noteren en evenals de andere professionals de conditie van de course roemde.

Maarten Lafeber, een van de talenten in het professionele circuit, waar wij Nederlanders onze hoop voor de toekomst op hebben gevestigd, heeft sinds hij in oktober de rijen der professionals binnenstapte nog niet echt kunnen schitteren. Lafeber speelde in negen toernooien op de Europese tour en haalde drie keer de schifting. In het Madeira Open werd hij veertiende en in totaal verdiende hij tot nu toe 6000 Engelse ponden.

Lafeber (23) vertelde: "Toch ga ik steeds meer mijn draai vinden. Misschien wilde ik mezelf wel te graag bewijzen toen ik de stap naar de professionals maakte. Ik was niet echt in vorm, maar waarschijnlijk wel iets te gretig. Op de grote Europese tour is alles anders. Je wordt gelijk in het diepe gegooid en ofschoon het verschil in spelniveau wel meevalt, is het vooral de omgeving die indruk maakt. Je kijkt je ogen uit tussen al die grote jongens. Mijn coach Tom O'Mahoney heeft gezegd dat ik vooral rustig moet blijven. Ik moet mezelf tijd gunnen en Tom verwacht de echte resultaten pas in mijn derde jaar als professional. Natuurlijk wil ik hier op Hilversum scoren, maar wat ik vooral ga proberen te doen is genieten."

Dat laatste deed Justin Rose met volle teugen. Het is ook volgens grootverdiener op de Amerikaanse tour Phil Mickelson de manier om ontspannen te blijven spelen. Mickelson, die vanmorgen om 08.40 uur samen met de Spanjaard Jimenez en de Zuid-Afrikaan Retief Goossen van start gaat, zei het gistermiddag als volgt: "Iedereen gaat door ups en downs. Maar een golf-pro zal zich altijd moeten realiseren dat zijn dagelijks werk voor een ander alleen in zijn vakantie mogelijk is."