" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Justin Rose als held ontvangen

Wereldster en tweevoudig Major-winnaar Nick Price nam hem op de Hilverschumse golfbaan op sleeptouw, maar de toeschouwers en de snorrende televisiecamera's hadden alleen maar oog voor de bescheiden glimlachende jongeling, die zijn zoon had kunnen zijn. Hij hield nog net zijn hand niet vast, maar veel scheelde het gistermiddag niet.

Justin Rose en Nick PriceJustin Rose, 17-jarige kersverse smaakmaker van het Britse Open, waar hij op Royal Birkdale met een score van 72, 66, 75 en 69 als amateur op een sensationeel gedeelde vierde plaats eindigde, arriveerde met een uurtje vertraging in het bijzijn van pa, ma en zusje Margareth in ons land. Morgen is het zover. Dan zal hij in het TNT Dutch Open zijn debuut als professional vieren.

Nadat hij op de oefengreen de ene na de andere putt had uitgeholed, klonk het: "Grote verwachtingen heb ik niet. Ik kan alleen maar hopen dat ik hier voor mijzelf acceptabel zal spelen en na twee dagen de schifting overleef. Het weekeinde en vooral ook de maandag zijn hectisch voor me geweest. Ons huis was versierd, de telefoon stond niet stil en de bloemstukken en gelukstelegrammen waren niet te tellen. Het valt niet mee om daar nuchter onder te blijven, maar ik zal het in ieder geval wel proberen. Wat geweest is, telt niet meer. Ik moet nu als professional vooruit kijken. Niet van toernooi naar toernooi, ook niet van hole naar hole, maar van slag naar slag."

Ballesteros oefent het puttenVerstandige woorden van een teenager, die met een voortdurende glimlach op zijn babyface de internationale golfwereld verbaasde. In het clubhuis, waar hij na met Price negen holes te hebben gespeeld vele handen van collega's moest schudden, wreef organisator Robbie van Erven Dorens zich vergenoegd in de handen. Zijn 'rising star' was gearriveerd en dat maakte alles goed. Aanloopprobleempjes kende dit 79e Nederlands Open Golf Kampioenschap wel degelijk. Het gigantische, liefst 38 meter hoge vangnet, dat moest voorkomen dat de professionals hun ballen over de bomen de rijksweg op zouden slaan, scheurde opgehangen aan twee immense hoogwerkers tijdens een windvlaag dwars doormidden, waardoor de deelnemers verplicht waren hun driver en de houten in de tas te laten.

Intussen verkeert de baan in prima conditie. Toernooi-directeur Albert Hylkema: "De greens worden vier keer per dag gemaaid en de stimpmeter wees nu al een snelheid aan van 10, hetgeen bijna overeen komt met de snelheid op het Britse Open. Ik hoop alleen dat de mensen straks met meerdere personen in een auto naar de Lage Vuursche komen. Want omdat we door de aanleg van de driving range het tentendorp hebben moeten verplaatsen, hebben we nu slechts parkeerruimte voor zo'n tweeduizend auto's. Ter vergelijking: vorig jaar konden we er nog 4500 kwijt. In de omtrek van de club hebben we echter nog ruimte voor 5500 auto's en de mensen zullen dan per bus naar de baan worden vervoerd". De organisatie kreeg afbericht van Christy O'Connors jr. De Ierse vriend van onze prins Bernhard zou zijn laatste toernooi hier spelen voordat hij zou overstappen naar de senior-tour, maar ligt ziek in bed.

Vandaag staat de dubbele pro-am op het programma. Morgen gaat het met 2,5 miljoen gulden aan prijzengeld gedoteerde topevenement al om 07.00 uur (de Nederlander Ruben Wechgelaer zit in de eerste flight) van start. Na Ballesteros (08.10 uur), Lee Westwood (08.30 uur) en Phil Mickelson (08.40 uur) is het om 13.10 uur de beurt aan Justin Rose. De jonge Engelse held, waarvoor tientallen Britse journalisten naar de Soestdijkerstraatweg zijn afgereisd, speelt samen in zijn flight met de Schot Raymond Russel en de charismatische Italiaan Constantino Rocca. En dat belooft ongetwijfeld het nodige vuurwerk op de eerste dag in de Hilversumse bossen.