" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Toernooi van de revanche

door Charles Taylor

Er is op de Hilversumsche Golfclub deze week veel geld te verdienen. Daarom komen er gemakkelijker dan anders Grote Namen af op het Open Internationale Golfkampioenschap van Nederland. Voor een prijzengeld van ƒ8,5 miljoen en ƒ475.000 voor de winnaar, willen de mondiale vedetten best even de handen uit de mouwen steken. Daarnaast is het voor topspelers als bijvoorbeeld Lee Westwood, Bernard Langer, Darren Clarke, Nick Price, Mark McNulty en Phil Mickelson, ook het toernooi van de revanche. Het TNT Dutch Open geeft hen zogezegd de gelegenheid, de soms danig geschonden reputaties een nieuwe frisse kleur te geven, want hun zeer matige optredens tijdens het Open Championship, vorige week op de Royal Birkdale bij Southport, zijn absoluut niet onopgemerkt gebleven.

Echter, de stormachtige omstandigheden op de prachtig geconserveerde links van Birkdale, zijn met het beschermende Hilversumse lommer natuurlijk niet te vergelijken, zodat de hoop en het vertrouwen op een spannend toernooi wel degelijk gerechtvaardigd is. Bovendien is daar ook Justin Rose. Dé nieuwe Engelse ster aan het firmament, 17 jaar nog maar en debuterend als prof. De afgelopen dagen is zijn leven rigoureus veranderd, want zijn unieke prestatie op het Britse Open, hebben hem tot een publieke figuur gemaakt, die overigens kan vragen en krijgen wat hij wil. Dat de organisator van het TNT Dutch Open, Robbie van Erven Dorens van het bureau Reved, er met enkele van zijn trouwe subsponsors in is geslaagd deze 'new born star' al daarvóór vast te leggen, was slim en gaf nog maar weer eens aan waar precies de golfdeskundigheid en kennis in ons land gebundeld is.

Voor de golfsport zelf betekent het Dutch Open ieder jaar weer een mijlpaal waarnaar inmiddels enkele honderdduizenden verlangend uitzien. Toernooien van deze importantie èn met een permanente internationale topstatus, hebben een enorme uitstraling. Nieuwe impulsen en verdere groei zijn daar de gevolgen van mits de executie van minstens dezelfde hoge kwaliteit is als die van de huidige organisatie en opzet. Met de zeer geslaagde wereldkampioenschappen hockey in mei en het WK-wielrennen in oktober, behoort het TNT Dutch Open Golf tot de drie miljoen kostende toptoernooien in 1998. Met dit verschil, dat de laatste geheel privé wordt gefinancierd en geregeld en dat het niettemin al jarenlang staat als een huis, waardoor ook een gezonde toekomst en dus continuïteit blijvend kan worden geboden en gegarandeerd. Over geslaagd ondernemerschap gesproken.