&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Explosieve sfeer bij scheikunde havo

Misschien de lastigste dag uit het examen tot nu toe was afgelopen woensdag. Twee rivaliserende Europese talen, economie en een bloedstollend scheikunde-examen vormden het eind van een korte, maar loodzware week.

De mavo-kandidaten konden woensdagochtend bij Duits even uit de band springen. Hun teksten gingen over 'niet meer met pa en ma op vakantie', 'uitgaansleven' en 'mountainbiken in de sneeuw'. Maar de enige die letterlijk een sprong maakte, was de koffiejuf. "Ze ging languit", schaterde Claudia Ligterink, die niet goed wist wat ze van het examen moest denken. "Bij Duits weet ik het nooit zo", verwoordde Emma Blok het alomheersende gevoel.

"In ieder geval sluiten de onderwerpen eindelijk aan bij de belevingswereld van de leerlingen", wist docent J. Katerberg van het Casimir Lyceum, onderdeel van het Amstelveen College. Van hem niets dan lof voor zowel het C-examen, als de uitgewerkte variant op D-niveau.

De vwo'ers wisten zeker dat zich pertinent niet in hun Duitse teksten konden verplaatsen. Een Duits betoog over Europese cultuur is altijd oppassen geblazen. Het werd worstelen met begrippen als 'Vorschriften des Quai d'Orsay'. Even ondoorzichtig vond docent G. van Zoest de gang van zaken bij een studie Duits aan de Duitse universiteiten. Of dit examen een reclame was om hier zo'n studie te kiezen, is de vraag.

Hoeveel Duitsers zouden eigenlijk zelf weten wat 'Kontrafaktische Diffamierung' is? "Zo ging het maar door in de laatste tekst", kermde Frank Slaap. Het venijn zat duidelijk in de staart: "Ik deed over die laatste tekst even lang als over de eerste zeven", aldus Bianca van Bannisseht.

Maar baas boven baas werd Frans, dat in zijn geheel te lang was voor de havisten. "Wel érg veel", zuchtte docent H. Vogelpoel. Dat niet alleen, de teksten over een gestolen auto en de reddingshonden in de Alpen waren ook nog eens "Très difficile", volgens de meesten. Henk Kouw ergerde zich kapot. "Très irritante", klonk het verbeten.

Het middagprogramma begon op het mavo met een lastig examen Economie. "Overdreven is ook dit jaar weer het aantal belastingopgaven", vond docent J. Katerberg, die weer even Nederlands kon spreken. "Wie zal nu later zelf een opgave invullen? Volgend jaar een ww-uitkering misschien?" Jascha Jehoel begrijpt nu in ieder geval waarom iedreen zo gek wordt van die belastingformulieren. Leerlingen van beide niveau's vonden het verder echter wel te doen.

Veel havisten moeten blauw zijn aangelopen tijdens Scheikunde. Alleen al de vraag over de kleuring van spijkerbroeken leek docent J. van Koekenbier reden genoeg. "Verder veel moeilijke theoretische problematiek." Eline Schuring was niet de enige die over de kook de zaal verliet. Ook Nikita Koutsman vond het een foltering, met veel onbekende begrippen. Van Koekenbier: "Zeker te lastig in verhouding met het vwo."

Dat vond hij dan ook "een eitje". Basiskennis en boerenverstand, daar draaide het om. "Ik verwacht allemaal voldoendes met uitschieters boven de acht", zei de docent hoopvol. Uit de reacties van de kandidaten blijkt dat hij het goed zag. Rob Kerspit kon een deel van zijn antwoorden zelfs uit de formulering van de vragen halen: "Ik ben opgelucht."

Ook de andere kandidaten van afgelopen week kunnen dit weekeinde weer even op adem komen, voordat ze maandag in de startblokken moeten. Want volgende examenweek is niet alleen de laatste, maar zou ook wel eens de zwaarste kunnen worden.