&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Maandag 10 mei 1999

Zucht van verlichting
bij vbo-B-kandidaten

door Pieter Klein-Beernink

Een zucht van verlichting ging gisterochtend op bij de B-kandidaten van het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo).

Zij beten het spits af van het centraal schriftelijke eindexamen 1999, met de algemene vbo-vakken Nederlands en natuurkunde. Voor de leerlingen van De Koogmolen in Purmerend werd het een ontspannen dag, ondanks de maandenlang opgebouwde examenstress.

De eerste proeve van bekwaamheid moesten ze afleggen in leesvaardigheid Nederlands. Met dit eerste centraal schriftelijk schoot het examenbureau meteen in de roos: Niet één van de drie teksten ging over een onderwerp waar ze niets vanaf konden weten.

Zo sloot de opdracht over handel in exotische dieren aan op de campagne van de Dierenbescherming, die uitvoerig in de publiciteit is geweest. Maar ook de problemen van ouders met graffiti-spuitende kinderen kwamen de kandidaten vertrouwd voor, evenals de tekst over een carrière in het leger, de droom van menige kandidaat.

"Regelmatig komen oud-leerlingen langs op school in uniform, om even hallo te zeggen", meldt docent Nederlands H. Toebes. Over het examen heeft hij niet één kandidaat horen klagen. De enige dissonant was in zijn eigen ogen een storende slordigheid in de tweede tekst, waar regel 22 blanco was gelaten. In de opdrachten werd deze regel echter gewoon als tekst meegeteld, waardoor een vraag over regel 26 eigenlijk regel 25 betrof. "Zeer verwarrend", viel Toebes op.

In het tweede deel van de ochtend viel het examen natuurkunde eveneens goed in de smaak. Leerlingen die afgelopen schooljaar normaal hebben meegedaan moeten ruim een voldoende kunnen scoren, is de verwachting van docent C. Schön. "De vragen strekten zich over de hele lesstof uit, van krachten en bewegingen tot warmteleer en licht. Er waren geen extra moeilijke of makkelijke vragen", constateert de leraar tevreden.

De leerlingen zijn het roerend met hem eens. "Het was net zo moeilijk of makkelijk als een schoolonderzoek", laat Ronald Braam na afloop weten, "de meeste vragen waren snel te beantwoorden." Hoewel Peter de Wit het een enorm karwei vond "Liever niet zoveel vragen", bromde hij lijkt hij zich niet ongerust te maken: "Heel veel makkelijke vragen", luidt zijn korte omschrijving.

Hoewel het B-examen voor vbo niet verplicht is, doet bijna 80 procent van de scholen eraan mee. "Voor De Koogmolen telt het examen volledig mee", vertelt Toebes. "Dus wij gaan niet in het voordeel van de leerlingen rekenen, om ze over de streep te trekken. We zijn bewust bezig met de aansluiting van vbo met de mavo, dus willen we de leerlingen geen worst voorhouden. Dan zouden ze zichzelf namelijk tegenkomen in het vervolgonderwijs."

Na Nederlands en natuurkunde passeren in het B-examen nog zes algemene vakken de revue: engels, biologie, wiskunde, duits, maatschappijleer en aardrijkskunde. Alleen Nederlands valt in twee onderdelen uiteen: Leesvaardigheid kwam gisteren aan bod, morgen volgt schrijfvaardigheid. Uit alle acht algemene vbo-vakken kiezen leerlingen er enkele, afgezien van een aantal praktijkvakken.


[Voorpagina] [Nederland] [Buitenland] [Telesport] [De FinanciŽle Telegraaf] [Xtra]

© 1998 De Telegraaf-i. Alle rechten voorbehouden