De Telegraaf
EK-special

EK-Nieuws

30 juni 1996

Karakteristiek
Tsjechië - Duitsland 1-2 na verlenging (1-1, 0-0).59. Berger 1-0 (strafschop), 73. Bierhoff 1-1, 95. Bierhoff 2-1. Scheidsrechter: Pairetto (Ita). Toeschouwers: 76.000. Tsjechië: Kouba; Rada, Kadlec en Suchoparek; Hornak, Nedved, Bejbl, Poborsky (86. Smicer), Nemec en Berger; Kuka. Duitsland: Köpke; Babbel, Sammer en Helmer; Struntz, Hässler, Eilts (46. Bode), Scholl (69. Bierhoff) en Ziege; Klinsmann en Kuntz.

GROEP A:

Engeland-Zwitserland 1-1

Nederland-Schotland 0-0

Zwitserland-Nederland 0-2

Schotland-Engeland 0-2

Nederland-Engeland 1-4

Schotland-Zwitserland 1-0

GROEP B:

Spanje-Bulgarije 1-1

Frankrijk-Roemenië 1-0

Bulgarije-Roemenië 1-0

Frankrijk-Spanje 1-1

Frankrijk-Bulgarije 3-1

Roemenië-Spanje 1-2

GROEP C:

Duitsland-Tsjechië 2-0

Italië-Rusland 2-1

Tsjechië-Italië 2-1

Rusland-Duitsland 0-3

Italië-Duitsland 0-0

Rusland-Tsjechië 3-3

GROEP D:

Denemarken-Portugal 1-1

Turkije-Kroatië 0-1

Portugal-Turkije 1-0

Kroatië-Denemarken 3-0

Portugal-Kroatië 3-0

Turkije-Denemarken 0-3

Kwartfinales:

Engeland-Spanje 0-0

Engeland wns

Frankrijk-Nederland 0-0

Frankrijk wns

Duitsland-Kroatië 2-1

Tsjechië-Portugal 1-0

Halve finales:

Frankrijk-Tsjechië 0-0

Tsjechië wns

Finale:

Duitsland-Engeland 2-1


Teletoeters zetten Wembley op stelten
Het Oranje-legioen heeft in de rust van Duitsland-Tsjechië van de Europese voetbalunie (UEFA) de prijs ontvangen voor de meest faire supportersschare van het EK'96. De KNVB kreeg daarvoor uit handen van UEFA-president Lennart Johansson een cheque van 50.000 gulden, die voor supporters- en jeugdvoetbalprojecten kan worden gebruikt. Daarna kregen de 'Teletoeters', het huisorkest van het Nederlands elftal, vrij baan om het volgepakte Wembley met een korte Nederlandse show op stelten te zetten.
De prijs voor de meest sportieve ploeg van het EK ging naar Engeland.

UEFA overweegt tweede arbiter
De UEFA gaat serieus kijken naar een plan om een tweede scheidsrechter aan te stellen bij voetbalwedstrijden. Voorzitter Johansson gaf tijdens het afsluitende congres van het EK toe, dat de arbiters veel fouten hebben gemaakt tijdens het toernooi.
Binnenkort start in het topvoetbal een experiment met de tweede scheidsrechter. Anderzijds zei de Zweed dat de UEFA niet van plan is videobeelden te gebruiken om scheidsrechters te controleren en eventueel te verbeteren.

Afscheid Pearce
Stuart Pearce heeft zijn afscheid als international van Engeland aangekondigd. De 34-jarige verdediger van Nottingham Forest vindt het na tien jaar en zeventig interlands mooi geweest. "Ik wil zelf het moment bepalen van mijn vertrek", zei hij. "En dat moment is nu aangebroken."

Fuifnummer
Paul Gascoigne is een fuifnummer. Vandaag gaat hij trouwen met Sheryl Failes. Dat gebeurt in een kasteel. Het feest kost ruim 250.000 gulden. Daarvan gaat 25.000 gulden naar de bruidsjurk, 75.000 naar verblijfkosten van gasten en 50.000 naar bloemen.
Tot de 150 gasten behoren trainer Venables en de spelers van de nationale ploeg van Engeland. Het gastland haalde de halve finales tijdens de Europese titelstrijd en verloor daarin van Duitsland dat de strafschoppen beter nam. Gascoigne heeft twaalf limousines ingehuurd voor het vervoer van de gasten.

Gemiddelde
De EK-finale tussen Duitsland en Tsjechië heeft het gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd nog net boven de twee getild. De drie treffers van de eindstrijd brachten het totaal op 64 in 31 duels: een moyenne van 2,06. Het gemiddelde ligt lager dan in de meeste voorgaande toernooien. Het laagterecord ligt bij het EK van 1980 in Italië: 1,82.