advertentie logo


'Duistere' feesten in Europa

Zoals bekend is er slechts een aantal plaatsen in Europa waar de zonsverduistering compleet te zien is. In sommige gemeenten worden duizenden mensen verwacht om het spektakel van 11 augustus te aanschouwen.

Om de reizigers zich niet te laten vervelen voor en na de 'slechts' twee minuten durende eclips, worden in heel Europa diverse feestelijke activiteiten georganiseerd. Hieronder een overzicht van de hoogtepunten.

BelgiŽ
De beste plaats om de eclips te aanschouwen in BelgiŽ is Torgny, in het zuidelijkste puntje van WalloniŽ. Daar wordt een feest gegeven bij een oud kasteel, op de heuvel van Montquintin. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de zonsverduistering, is er een telescoop beschikbaar en is er volop eten en muziek.
In Virton, zo'n twaalf kilometer boven Torgny, is vanaf 11 augustus een tentoonstelling te zien van zelfgemaakte zonnewijzers. 's Avonds is er 'de nacht van de magie', met op zes podia verspreid over de stad diverse voorstellingen.

Duitsland
Het Olympiapark in MŁnchen staat geheel in het teken van de eclips. Het traditionele Sommerfest heeft de zonsverduistering als thema meegekregen. Tevens is er veel muziek, een 'zonnediner', gelegenheid om te dansen en veel astronomische informatie.
Ook in Stuttgart wordt volop feest gevierd. Daar staan onder andere een houseparty en een openluchtconcert op het programma. Ook zijn daar in de buurt van het planetarium honderden telescopen beschikbaar om de eclips nog beter te kunnen aanschouwen.

Frankrijk
In de plaats Metz staan verschillende straatfeesten op het programma en speelt een filharmonisch orkest een muziekstuk met als thema 'de sterren'. Het dierenpark Sainte Croix organiseert animaties rondom het dierengedrag tijdens de zonsverduistering.
In de plaatsen Dabo, Bitche, Forbach, Amnťville en Malbrouck worden speciale observatiepunten ingericht. Middeleeuwse feesten en maaltijden, straattheater en manifestaties moeten het natuurverschijnsel in Malbrouck luister bijzetten.

Groot-BrittaniŽ
De politie in Cornwall heeft gezegd miljoenen toeristen te verwachten: de gewone vakantiegangers die rond deze tijd in de zonnige zuidwesthoek van Engeland vertoeven, plus hordes verduisteringsgangers. Er zijn accommodaties te boeken van een simpele melkboerderij op de hartlijn van de eclips tot een hotel waar de zon langs de kathedraal trekt en een lange reeks cottages met uitzicht op de oceaan en heuvels. Ook zijn er diverse locaties ingericht voor partygangers die meer in zijn voor een fijne housebeat en een drankje.

Hongarije
In Szekesfehervar wordt een groot volksfeest gehouden met kunst, dans en Hongaarse spijzen. In Szombathely staan 'astronomische shows' en een rockconcert op het programma. Aan het toeristische Balatonmeer zal een orkest een muziekstuk spelen waarvan de apotheose samenvalt met de volledige zonsverduistering.

Luxemburg
In Luxemburg-stad wordt de eclips omlijst met een speciaal programma op het Plateau du St. Esprit. Het fenomeen zal worden uitgelegd en er worden korte thematische films vertoond. Verder zal de verduistering zelf gefilmd en geprojecteerd worden.

Oostenrijk
In Salzburg voert het Catalaanse toneelgezelschap La Fura dels Baus een straatproductie op. Aan de oevers van de Trumer See is een groot feest gepland met culinaire hoogstandjes, muziek en een zeilregatta. Voor de sportievelingen is er gelegenheid om de Schlenkenberg te beklimmen; op het topje van de berg wordt vervolgens met alpenhoorns afscheid genomen van de zon.

RoemeniŽ
Voor het parlementsgebouw in Boekarest zal de Italiaanse tenor Luciano Pavarotti met een openluchtconcert de zonsverduistering muzikaal begeleiden.

" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">