De bevrijding van Koeweit

16 januari 1991: Vanaf verschillende plaatsen in de regio stijgen tal van geallieerde gevechtsvliegtuigen op. Iraakse militiare doelen worden met chirurgische precisie plategegooid. Commando-centra, communicatiestations, raketbases, radarstations en vliegvelden worden aangevallen.

In tien dagen tijd worden 10.000 starts geteld. Iraks nucleaire, biologische en chemische wapenprogramma's zijn vernietigd. De luchtdefensie is machteloos, de raketten zijn het zwijgen opgelegd, Irak is machteloos geworden.

Op 25 februari begint het Iraakse leger aan de terugtocht uit Koeweit. Van de trotse strijdmacht die het kleine landje een half jaar eerder binnenviel, is weinig meer over. Twee dagen later is Koeweit weer vrij.

Hoewel daarmee de vijandelijkheden zijn afgelopen, duurt het nog tot 11 april voordat er officieel vrede is. Saddam Hoessein stemt in met resolutie 678 van de VN-Veiligheidsraad: het conflict is voorbij.

De cijfers:
De geallieerden hadden gezamenlijk 864.562 manschappen, 5258 tanks, 4127 vliegend materieel, 12 fregatten,14 mijnenwerpers, 2 landingsschepen en 300 gewapende voertuigen.