William Jefferson Clinton:
een veelbesproken president

De 42e president van de Verenigde Staten is misschien wel een van de meest besproken uit de ruim 200-jarige geschiedenis van het land.

William Jefferson Blythe IV werd in Hempstead (Arkansas) geboren op 9 augustus 1946, drie maanden nadat zijn vader omkwam bij een auto-ongeluk. Vier jaar later trouwde Bill's moeder met Roger Clinton, een zakenman uit Hot Springs. Jaren later nam William de familienaam over.

De fervente saxofonist toonde al vroeg politieke ambities. Het politieke vuur werd aangewakkerd na een ontmoeting met president John F. Kennedy. Gedurende de jaren als student (Georgetown University, Oxford en Yale) breidde de jonge Clinton zijn kennis op het gebied van buitenlandse zaken enorm uit. In Arkansas doceerde hij twee jaar rechten op de universiteit.

In 1974 deed Clinton een eerste gooi naar het gouverneurschap van Arkansas, maar die poging mislukte. Pas na zijn huwelijk met Hillary Rodham in 1975 kwam het talent van Clinton, dankzij de onvoorwaardelijke steun en de gedegen kennis van Hillary, pas echt tot uiting. In 1978 slaagde een tweede poging wel. Clinton werd gouverneur. In 1980, het jaar waarin hij vader werd van dochter Chelsea, verloor hij die positie, maar in 1984 kwam Clinton opnieuw op de gouverneurszetel. Die positie bekleedde hij totdat hij in 1992 president George Bush en de onafhankelijke kandidaat Ross Perot klopte tijdens de presidentsverkiezingen. Clinton - toen 46 - werd daarmee de jongste president sinds zijn grote voorbeel Kennedy.

De binnenlandse politiek van Bill Clinton kenmerkt zich door een aantal grote veranderingen in de samenleving. Hij schroefde de economie op, verminderde het staatstekort, verlaagde de belastingen voor kleine zelfstandigen en de werkende minima en renoveerde het gezondheidssysteem. Hij voerde een nieuwe wapenwet (the Brady Bill) in, die een wachttijd voor de aanschaf van vuurwapens bewerkstelligde. Zijn belangrijkste buitenlandse 'wapenfeiten': Een historische handelsovereenkomst met Mexico, uitgebreide hulp aan Rusland en Operation Desert Strike, een aanval op Irak nadat Saddam Hoessein Koerdische steden in het noorden had aangevallen.

Het aureool van Bill Clinton verbleekte echter wel. De ideale schoonzoon bleek regelmatig zijn vertier buitenshuis te zoeken. Een affaire werd hem nog wel vergeven, maar de aanklacht van Paula Jones, die beweerde dat Clinton haar tijdens zijn gouverneurschap had gevraagd om orale seks, leidde tot een enorm schandaal: de Lewinksy-affaire.

De president blijkt in het Witte Huis meerdere malen te hebben genoten van de seksuele diensten van de aantrekkelijke stagiaire Monica Lewinsky. Dat feit op zich werd hem door de meesten nog wel vergeven. Dat hij de zaak in de doofpot probeerde te stoppen, leidde echter tot een grootschalig onderzoek dat zal uitmonden in een afzettingsprocedure.