Chemische wapens

Naast biologische wapens is Irak ook in staat om chemische wapens te maken. Tijdens de inspecties werd duidelijk dat er in elk geval drie chemische wapens geproduceerd worden in opdracht van Saddam.

VX
Een druppel van het zenuwgas VX blokkeert de signalen van de zenuwcellen. Het veroorzaakt een verminderde controle over de spieren, verlamming en uiteindelijk de dood. De VN verdenkt Irak ervan niet de juiste hoeveelheid op te geven. Volgens de VN is er 50 keer meer in het land aanwezig.

Sarin
Net als VX kan Sarin de communicatie tussen de zenuwcellen blokkeren. Het kan zelfs het hele zenuwstelsel lam leggen. Verder veroorzaakt het spasmen. Soms zal het slachtoffer sterven. Ook hier denkt de VN dat er meer aanwezig moet zijn. Hussein houdt echter stug vol dat er slechts weinig is.

Mosterdgas
Mosterdgas kan gebruikt worden als gas, als spray en in vloeibare vorm. Als vloeistof veroorzaakt het een brandende huid, gevolgd door zwellingen van de huid. Na een dag komen er kleine blaren, die zorgen voor weefselafbraak en infecties. Inhalatie van de dampen leidt tot oedeem, wanneer het vocht de longen vult veroorzaakt het kortademigheid, .