&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Winkelen om werk

Naast de boekenbon, de platenbon en de bloemenbon, is er nu ook de loopbaanbon. Deze cadeaubon geeft recht op een uur advies bij de loopbaanwinkel.

Wie een loopbaan wil starten, veranderen of verbeteren kan sinds augustus terecht bij Mobilo in Haarlem. Deze winkel grossiert in alles wat met werk te maken heeft. In het voorste gedeelte van de winkel zijn boeken te koop die advies geven over alles wat met werk te maken heeft, zoals 'Hoe solliciteer ik?' en 'Hoe bouw ik mijn pensioen op?'. Maar in de schappen is ook ruimte gemaakt voor werk-verwante zaken: kranten, software, stress-ballen, tijdschriften. In een afgeschermde ruimte kan de bezoeker ook voor een bedrag vanaf ƒ35 een beroepskeuzetest laten doen of aan de leestafel zitten lezen.

In het achterste gedeelte kan de klant zelf aan de slag. Via de computers kan er op internet gekeken worden in geselecteerde vacaturebanken. Na een gratis kennismakingsgesprek kan er ook een uitgebreide profielschets of een loopbaanplan worden gemaakt. "We zijn geen uitzendbureau", vertelt Marrit de Weyer van Mobilo. "We bemiddelen niet tussen werkgevers en werknemers. Maar alle andere diensten die met werk te maken hebben, zijn hier wel te vinden."

Ook iemand die al een baan heeft kan verder worden geholpen door de loopbaanwinkel. "Iemand van veertig die geen plezier meer heeft in zijn werk, kunnen we suggesties geven. En als er over salaris moet worden onderhandeld of iemand heeft last van stress, dan geven we advies."

Uiteindelijk wil Ronald van Aggelen, de bedenker van de loopbaanwinkel, een keten loopbaanwinkels opzetten. Vorige week opende men een zaak in Rotterdam, op 11 maart wordt er een vestiging geopend onder het beschuttende dak van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in Den Haag.