&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Solliciteren via internet

door Margreet van Beem

Geen tijd, zin of gelegenheid om stad en land af te bellen op zoek naar een passende stage? Dan kan internet uitkomst bieden. Als er al geen stage te vinden is in een van de stagebanken, dan biedt het computernetwerk in elk geval de mogelijkheid om rustig thuis in de luie stoel in vrijetijds-tenue te snuffelen tussen honderden bedrijfsprofielen.

Bij de meeste studenten slaat de stagestress maanden van te voren toe. De datum van de stage staat al vast, maar een stage-adres is nog niet gevonden. De manier om toch nog op tijd een stageplaats te vinden, is om te kijken wat een hogeschool of universiteit aan vacatures toegestuurd heeft gekregen. Zit daar geen geschikte stage tussen, dan wordt het bedrijven afbellen.

Of: zoeken via internet. Even surfen en een aantal stagebanken zijn zo gevonden. Op de stagebanken van onder meer Intermediar On-Line, Monsterboard en Job news kunnen bedrijven die een stagiaire zoeken - vaak tegen betaling - een advertentie plaatsen. De student hoeft alleen nog aan te geven wat voor stage hij of zij zoekt en kan met een paar klikken op de muis een plaats vinden.

Steeds meer studenten maken gebruik van deze service. Marktleider Intermediar On-Line, die als enige de ruimte op de site gratis ter beschikking stelt, krijgt op de stagehoek van hun studentensite per maand meer dan 40.000 bezoekers. Samen met het studentenuitzendbureau Integrand heeft Intermediar On-Line ongeveer 300 vacatures in de aanbieding.

Een minpunt van Intermediar On-line, maar ook van de andere stagebanken, is wel dat de aangeboden stages bijna allemaal uit dezelfde hoek komen. Wie bedrijfskunde of management studeert hoeft niet lang te zoeken. Anders is dat voor studenten die een stage in de gezondheidszorg willen lopen of die rechten studeren. Voor hen hebben de stagebanken weinig te bieden.

Volgens Pieter van Twisk, hoofdredacteur van Intermediar On-Line, komt dit vooral omdat rechtenfaculteiten vaak werken met stagebureau's en interne netwerken. Daarnaast is er vooral veel vraag naar stagiaires in de technische en bedrijfseconomische sector. Voor de rest is het voor de it-er een extra reclame als hij zijn stage regelt via internet, bij andere studies is kennis van internet lang niet altijd nodig.

Toch kan internet ook nuttig zijn voor studenten die niets aan de stagebanken hebben, vindt Clemens Wijlens, facultair stagecoördinator van de letterenopleiding bedrijfscommunicatie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

"Ik raad de studenten altijd aan vooral gericht te zoeken en zich eerst goed te oriënteren, zodat ze goed weten naar wat voor soort bedrijf ze willen. Op het net is het mogelijk dicht bij bedrijven te komen. Na een uurtje surfen heb ik vaak al van tientallen bedrijven een kort profiel gevonden."

Nijmegen begint binnenkort samen met de Universiteiten van Groningen, Leiden en Utrecht een soort stagebank. Of alle vacatures van de vier universiteiten op de site komen te staan is nog niet zeker. Wel kunnen studenten zich binnenkort via internet voor een stage aanmelden.

Toch zullen de vitrines met vacatures in de gangen van de universiteiten niet snel verdwijnen, denkt Clemens. "Het is niet verstandig om internet als enige bron te gebruiken. Ik zeg altijd, ga ook eens met iemand praten, dan dring je dieper door en kun je beter kijken of je in het bedrijf past. Het is mooi als je via internet een stage kunt vinden, maar uiteindelijk moet je internet als een soort encyclopedie zien."