" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Di deed alles om
Charles te verleiden

De avond voor het huwelijk was er een groot hofbal, waar Charles en Diana dansten. Maar daarna scheidden hun wegen zich die nacht. Maar Diana zette alles op alles om Camilla buiten spel te zetten. Kitty Kelly schrijft:

Na het bal bracht Diana de nacht door in Clarence House. Charles bracht de nacht door in de armen van zijn maîtresse. Camilla Parker Bowles vertelde haar zwager later in vertrouwen dat zij bij de prins had geslapen in zijn suite in Buckingham Palace. "Ze voelde zich behaaglijk in de wetenschap dat dat zijn hart van haar was toen hij met Diana trouwde", zei Richard Parker Bowles.

De volgende dag verwisselde de nerveuze bruid de twee eerste namen van haar bruidegom toen ze de gelofte aflegde: Charles Philip Arthur George werd Philip Charles Arthur George. Maar ook al vergiste ze zich. ze bleef charmant. "Nou ja", zei ze later, "bij vier namen moet je ook wel erg goed opletten."

Toen de bruidegom moest beloven om al zijn materiële bezit te delen, bleek ook hij nerveus. Hij sloeg het woord 'materiële' over. Een profetisch verzuim als men nagaat wat hij vijftien jaar later af zou staan.

De prinses van Wales was niet van plan om haar echtgenoot zonder slag of stoot over te leveren aan zijn maîtresse. Diana was vast van plan om haar huwelijk een vaste basis te geven door zwanger te worden. Daar hield ze dan ook rekening mee toe ze haar koffers pakte voor de huwelijksreis: ze nam een groene bikini mee die Charles leuk vond, zes kanten teddy's en een paar doorzichtige nachtjaponnen. Hij nam zijn visgerei mee. Hij pakte ook een boek in van Arthur Koestler over parapsychologie en vijf studieboeken van Laurens van der Post, die hij naar zijn zeggen wilde delen met zijn bruid. Zij nam twee paperbacks van Danielle Steel mee, ook al wist ze dat Charles het daar niet mee eens was. "Hij vindt het niet prettig als ik flutromannetjes lees", zei ze. "Maar ik ben er gek op."

Jaren later las ze een psychologische profielschets van de Unabomber, wiens misdaden werden toegeschreven aan het feit dat hij een einzelgänger was. Op zijn tiende, toen hij al een wiskundig genie was, nam hij op vakantie een boek mee met de titel: Stoeipartijtjes met wiskunde, van optellen tot vermenigvuldigen. "Dat lijkt Charles op zijn huwelijksreis wel", zei Diana.

Aan boord van het koninklijk jacht Britannia wond de prinses de bemanning van 256 mannen van de marine om haar vinger, vooral de kombuisstaf, van wie ze extra desserts aftroggelde. In de buurt van de koninklijke zitkamer droegen de bedienden slippers met rubberzolen om te voorkomen dat ze lawaai maakten dat het koninklijk paar misschien zou storen. "We hadden te horen gekregen dat we ons volledig op de achtergrond moesten houden", zei matroos Philip Benjamin. "We moesten net doen alsof we lucht waren. Tenzij we werden aangesproken zeiden we niets en keken gewoon strak voor ons uit. Een beetje moeilijk soms om voor je uit te kijken terwijl de prinses van Wales rondhuppelde in haar nachtjapon."

"Ik weet nog dat ik haar op een middag uit de koninklijke suite zag komen in een ragdun, wit negligé met een roze satijnen strik op de borst, die loshing. Ze deed haar best om de prins weg te lokken van zijn boeken."

"Chulls", zei ze op een zangerig, sexy toontje, 'kom hier en doe je plicht'. Hij zat in een ligstoel te lezen en zij wilde dat hij binnenkwam om een erfgenaam te maken. Ik stond een metertje verder op wacht en keek strak voor me uit. Ze giechelde toen ze besefte dat ik haar had gehoord, maar ze was niet in verlegenheid gebracht. Ze bleef Charles gewoon ophitsen om met haar naar bed te gaan. Dat deed ze heel vaak. Ik heb nooit iets gemerkt van die verschrikkelijke humeurigheid waar Zijne Koninklijke Hoogheid later over klaagde."


Terug naar Het Britse Koninkrijk, de geheimen van Buckingham Palace