" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">
Vele maîtresses, affaire met Giscard d'Estaing en Andrew niet zijn zoon?

De verboden verhalen over Philip...

Eenmaal heeft een journaliste van INDEPENDENT ON SUNDAY getracht prins Philip als liefhebber van veel vrouwelijk schoon te ontmaskeren. Dat lukte niet helemaal. Haar onthullingen werden verboden.

Kitty Kelley schrijft daarover: "Ze (de journaliste) zei dat Philip een man leek die omgeven werd door vele mythes. Dat leek hem te bevallen dus ging ze verder. Een van die mythes is dat u vele maîtresses hebt gehad."

Hij keek grimmig. "Hebt u er weleens bij stilgestaan dat ik gedurende de laatste veertig jaar geen stap heb kunnen verzetten zonder dat ik vergezeld werd door een politieagent? Hoe had ik zoiets dan voor de donder moeten klaarspelen?" Hij bleef recht voor zich uitkijken en wachtte op de volgende vraag. Einde onderwerp...

De Britse historicus en schrijver Richard Hough, die in de jaren zeventig enige tijd in het gezelschap van Philip doorbracht als voorbereiding op een boek en met hem meereisde op de BRITANIA, bevestigde dat er sprake was van andere vrouwen in zijn leven. "Er waren twee secretaresses aan boord van het schip, allebei heel aantrekkelijk", herinnert hij zich. "En ik weet dat hij er een maîtresse op na houdt... ergens in Notting Hill. Maar hij was heel discreet." Jaren eerder had Philip al met nadruk gewezen op het belang van discretie, toen hem gevraagd werd wat het geheim was van een succesvol huwelijk. "Een eigen huis", zei hij, "én gezond verstand."

De verslaggeefster drong niet verder aan. "Een tweede mythe", zei ze, "is dat prins Andrew in werkelijkheid niet uw zoon is, maar de zoon van Lord Porchester (de manager van de renstal van de koningin)."

Philip vertrok geen spier. Hij hield zijn mond, in de wetenschap dat elke reactie voorpaginanieuws zou opleveren. Hij zat als uit graniet gehouwen. "Als een kind met zijn mond vol havermout", zei de verslaggeefster later tegen een van haar collega's. Ze had de kwestie van het vaderschap van zijn zoon aangesneden, omdat Nigel Dempster daar een paar weken eerder in het NEW YORK TIMES MAGAZINE over was begonnen: "Pak maar een foto van prins Andrew en van Lord Porchester op dezelfde leeftijd", zou Dempster tegen de schrijver Christopher Hitchens hebben gezegd. "Dan zul je zien waarom prins Philip nooit de vader kan zijn van Andy."

Het paleis kwam niet in het geweer tegen deze gepubliceerde uitspraak en dat deed Philip evenmin. Toen zijn stilzwijgen ongemakkelijk begon te worden, ging Rocco verder. "De derde mythe is dat u ooit een verhouding hebt gehad met Valéry Giscard d'Estaing (de voormalige president van Frankrijk)", zei ze. Philip moest lachen. "O, Giscard is een enige ouwe vent, maar ik heb nooit in het Elysée gelogeerd toen hij president was.

Het verhaal met deze pikante onthullingen en vragen werd niet gepubliceerd. Het hof nam hiertoe maatregelen. Men nam contact op met de hoofdredactie en dit had tot gevolg, dat zeker de anekdote over de overleden president van Frankrijk niet werd gebruikt.


Terug naar Het Britse Koninkrijk, de geheimen van Buckingham Palace