" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Elizabeth onverzadigbaar in bed...

De dood van prinses Diana bracht ook prins Philip weer in de schijnwerpers. Het lijkt of de prins, die een zwakke gezondheid lijkt te hebben, de laatste tijd wat op de achtergrond blijft. Dat is misschien maar goed ook, want hij schokte vele malen door nogal pittige en omstreden uitspraken, die niet pleitten voor zijn gevoel voor diplomatie en stijl.

Philip achter Diana's kist te zien lopen, riep ook vragen op. Want was hij niet degene die zich altijd mateloos geërgerd had aan het vrije gedrag van Diana? Hoorde hij ook niet bij wat Diana altijd noemde 'haar vijand'? En dat terwijl Philip zelf niet zo'n ideale echtgenoot was.

Hij kon soms grof uit de hoek komen en grenzen overschrijden. Zo beklaagde hij zich, zoals Kitty Kelly schrijft, een paar maanden na hun huwelijk al dat "zijn vrouw constant sex wilde". In het boek leest men: Een paar maanden na hun huwelijk klaagde prins Philip dat zijn jonge vrouw constant sex wilde. Hij zei dat hij stomverbaasd was dat ze zo onverzadigbaar was. "Ik krijg haar niet uit mijn bed", zei hij. "Ze is er altijd. Ik word stapelgek van haar."

Philip uitte die klacht toen hij in 1948 een bezoek bracht aan Zuid-Frankrijk terwijl zijn vrouw in Engeland achterbleef. Hij reisde samen met zijn neef David, de markies van Milford Haven, niet alleen zijn 'best man', maar ook zijn beste vriend. Ze logeerden in het appartement in Monaco van een Engelse vriend, die hen en andere Britse edelen die daar op bezoek waren gastvrij onthaalde. Iedereen was geshockeerd door Philips gemopper, met inbegrip van zijn neef, die hem in het bijzijn van andere gasten op de vingers tikte vanwege zijn indiscrete opmerkingen. "Een echte heer die de degen opneemt, strooit geen praatjes rond over zijn wedstrijdpartner", zei Milford Haven.

"Prins Philip klaagde dat prinses Elizabeth niet uit zijn bed weg te slaan was, dat ze hem in seksueel opzicht steeds op de huid zat", wist de hertogin van Leeds, die ook vakantie hield in Monaco, zich nog te herinneren.

De hertog van Leeds deed verslag van Philips onbeschofte gedrag bij zijn zwager Oliver Lyttleton, een toonaangevend conservatief parlementslid, en drong sterk aan op een officiële reprimande. "We vonden allemaal dat het uiterst onaangenaam was van Philip om zo openlijk over zijn vrouw te spreken", zei de hertog van Leeds. "Hij was een walgelijke vent."

"Philips volkomen gebrek aan discretie verbijsterde mijn schoonfamilie", zei Nigel Dempster, die een roddelrubriek in de Daily Mail heeft en getrouwd is met de dochter van de hertog van Leeds. "Het ging er niet om dat Philip loog, maar dat hij te onomwonden de waarheid sprak. Mijn aristocratische schoonfamilie wist niet wat ze aan moest met het beeld van het hitsige, op sex beluste prinsesje dat op een dag koningin zou zijn."


Terug naar Het Britse Koninkrijk, de geheimen van Buckingham Palace