" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT=""> " WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

Mysterieuze Franse blondine...

Het nieuws dat Philip indertijd met Elizabeth zou gaan trouwen baarde opzien. Philip was altijd een groot levensgenieter geweest. Zou hij zich kunnen aanpassen aan het harnas van het Engelse hof? Kitty Kelley beschrijft Philip vlak voor zijn huwelijk:

Op de dag van het huwelijk gaf de bruidegom, die verkouden was, op verzoek van de bruid zijn sigaretten op en beloofde dat hij nooit meer zou roken. HIj arriveerde vroeg bij de kerk, in het gezelschap van zijn 'best man', die later schreef dat ze allebei zo'n kater hadden van het vrijgezellenfeestje van de avond daarvoor, dat ze hun zenuwen alleen met behulp van een gin-tonic onder bedwang konden krijgen.

Het was een avond vol grove grappen geweest, waarbij ook stevig werd gedronken, vooral nadat Vasco Lazzolo, een portretschilder die ervan overtuigd was dat Phlip met Elizabeth trouwde om er beter van te worden, onzeker overeind kwam uit zijn stoel om een heildronk uit te brengen. Hij hief zijn cognacglas op en wierp de eregast een norse blik toe: "Wat jij gaat doen, maakt je in mijn ogen een volmaakte klootzak", zei hij. Hij smeet zijn glas in de open haar en wankelde de kamer uit.

"Dat was met het feestje wel", herinnerde Larry Adler zich vele jaren later. "En Philip amuseerde zich niet half zo goed als de rest van ons. Hij was gewoon te bang. Ik weet nog dat hij de hele avond nerveus was en eruit zag als een geest. Hij kneep hem als de pest. De koning had hem de wet gesteld over een heleboel dingen, van snelle auto's tot vrouwen."

"En vervolgens kreeg je de kwestie Helène Cordet, die vlak voor het huwelijk boven water kwam, toen zij in de Franse pers werd beschreven als de 'geheimzinnige blonde gescheiden vrouw' bij wie Philip een jaar eerder in Parijs op bezoek was geweest."

"Vanaf die tijd is Helène's naam altijd de eerste die wordt genoemd als een van Philips maîtresses en moeder van zijn buitenechtelijke kinderen. Natuurlijk houden hij en Helène vol dat ze alleen maar jeugdvrienden zijn, die samen in Parijs opgroeiden. Hij heeft haar weggegeven toen ze in 1938 voor het eerst trouwde en hij is peetvader van haar beide kinderen, dus wie zal het zeggen?"

Adler lacht en haalt zijn schouders op als hij het heeft over de relatie tussen zijn oude vriend en Helène Cordet, die in een Parijse kledingzaak werkte voordat ze naar Londen vertrok, waar ze een nachtclub opende en zangeres werd. Haar Griekse ouders, koningsgezind in hart en nieren, hadden meegeholpen Philips ouders te onderhouden tijdens hun ballingschap in Frankrijk in Philips jeugd. "Gelukkig heeft hij ons de persoonlijke details van zijn relatie met Helène bespaard", zei Adler in 1992. "Maar we hadden destijds zo onze vermoedens en, of we het nu wel of niet bij het rechte eind hadden, we begrepen best dat de koning in alle staten was omdat zijn dochter verliefd werd op zo'n lawaaischopper als die maat van ons. Zoals ik toen tegen Philip zei: wees maar blij dat je rits niet kan praten."

Ondanks de verdachtmakingen van zijn vrienden bleef Philip met Elizabeth getrouwd, maar hij had wel discrete romances met heel wat andere vrouwen, meestal adellijke dames of actrices.In 1989 voelde Max, de zoon van Helène Cordet, zich door de verhalen over de buitenechtelijke kinderen die Philip zou hebben, gedwongen om in het openbaar een verklaring af te leggen.

"Ik heb mijn leven lang dat soort geruchten gehoord, maar ze zijn gewoon belachelijk", zei hij. "Mijn vader mijn echte vader (de Fransman Marcel Boisot) woont in Parijs, alle andere beweringen zijn onzin. Dat is allemaal een voortvloeisel uit de jeugd van mijn moeder met Philip. Meer zit er niet achter."


Terug naar Het Britse Koninkrijk, de geheimen van Buckingham Palace