Laatste nieuws

Kussen voor Sven Rothenberger
Resoluut daalde Anky van Grunsven van Bonfire af en stapte toe op Sven Rothenberger. Haar ploeggenoot kwam zojuist aangereden voor de huldiging. Even vergat Van Grunsven haar eigen verdriet, gaf Rothenberger drie kussen en feliciteerde hem met zijn bronzen plak. Een bijzonder moment aangezien de twee als kemphanen door het leven gaan. Het tekende de volwassenheid en het respect van Van Grunsven voor de ruiter Sven Rothenberger.

De 30-jarige Duitse Nederlander klom in de afsluitende Kür op Muziek verrassend naar een plaats op het ereschavot door enkele misstappen van de Amerikaanse Michelle Gibson. "Ik ben zo ontzettend blij met deze prestatie. Weyden en ik hebben een prima toernooi gereden. Zeker als je beseft dat we pas een half jaar samen zijn en hij tot mei dekdiensten verrichtte."

Volgens Rothenberger geeft het aan dat hij voldoende toekomst heeft in de dressuur. "Vandaar dat ik de zaak van mijn vader nog niet overneem. Misschien af en toe wat meehelpen. Met Weyden wil ik graag het hoogste bereiken. Dit houdt de wereldtitel en olympisch goud in. De mogelijkheden liggen er. De vooruitgang met Weyden is in korte tijd zo enorm dat ik daar alle vertrouwen in heb. Inderdaad zal ik daarvoor Anky en Isabell Werth voorbij moeten streven. Een mooie uitdaging lijkt me."

Kroatië naar handbalgoud
Weer grepen ze ernaast. De handballers van Zweden. Vier jaar geleden in Barcelona verwees het Gemenebest van Onafhankelijke Staten de Scandinaviërs naar zilver, gisteren waren het de Kroaten die na een werkelijk bloedstollende eindfase de Zweden met haast lege handen achterlieten.

Want zo voelde het voor de Scandinaviërs. In 1990 al wereldkampioen, in 1994 de beste van Europa, slechts één prijs was nog niet binnen. Twee keer al was het net geen olympisch goud. Zondag was Zweden er heel dicht bij. De ruststand leek echter anders vermoeden. Met 16-11 gingen de Kroaten halverwege aan de leiding. Redelijk gerust kwamen ze weer uit de kleedkamers. De handballers uit Zweden echter waren niet van plan zich zo maar over te geven.

Enkele minuten voor tijd leidde Kroatië nog, met twee punten verschil. De Zweden zetten voor 35.000 toeschouwers in het Georgia Dome alles op alles en verkleinden tot één doelpunt. De Kroaten waren vervolgens weer succesvol, waarna het om-en-om scoren tot aan het eindsignaal voortging. 27-26.

Trainer Velimir Kljaic had zijn missie volbracht. Hij was door de Kroaten voor dit toernooi speciaal aangetrokken. Normaal coacht de Kroaat een Duits clubteam. In de zomerstop week hij voor zeven weken uit naar Kroatië en Atlanta. Met succes. Zijn collega Bengt Johansson kon er weinig aan doen. In de rust stelde de Zweed de tactiek bij. Het hielp redelijk. Na 22-17 ging het met zijn team beter. Het kwam terug tot 24-23, vervolgens bleef de marge van één punt echter bestaan.

Klajic was gelukkig. Kroatië ook. Olympisch goud was voor de vice-wereldkampioen van 1995. Zilver voor de ongelukkige Zweden en brons voor Spanje, dat met 27-25 won van wereldkampioen Frankrijk.

Onderzoek naar olympische boksjury
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een onderzoek gelast naar een boksaffaire tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. Het IOC is via een brief op de hoogte gesteld van beschuldigingen van de Amerikaan Roy Jones.

In de finale van het licht-middengewicht zou hij hebben verloren, omdat de jury destijds was omgekocht. Jerry Dusenberry, voorzitter van de Amerikaanse boksbond, meldde gisteren dat hij een brief had gezien van het IOC aan het hoofd van de Amerikaanse olympische ploeg. Hierin meldt het IOC dat een speciale commissie is ingesteld die de zaak gaat onderzoeken.

Muhammad Ali krijgt gouden plak terug
Muhammad Ali heeft uit handen van IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch een gouden olympische medaille ontvangen. Het kleinood dient als vervanging van de plak die de oud-wereldkampioen boksen in 1960 in een rivier smeet.

Tegenwoordig leeft Ali, lijdend aan de ziekte van Parkinson, weer op goede voet met de ,,Lords of the Rings''. Eerder al ontstak hij bij de openingsceremonie van het festijn in Atlanta het olympisch vuur.

In 1960 won Ali het goud in het licht-zwaargewicht in Rome. Op de weg terug naar Louisville, Kentucky, werd de toen nog Cassius Clay genoemde bokser de toegang tot een restaurant geweigerd, wegens zijn donkere huidskleur. Hij werd bovendien achtervolgd door een groep blanken.

Met een vriend ontvluchtte Ali de benauwde situatie. Uit walging over de wijze waarop zwarten werden behandeld, smeet hij vervolgens zijn medaille in de Ohio River.

'Dopingzondaars' gaan vrijuit
Twee Russische sporters die tijdens de Olympische Spelen betrapt waren op doping, krijgen hun bronzen medailles terug. Dit heeft het Court of Arbitration for Sport (CAS) beslist. Het rechtsorgaan heeft als taak te beslissen over IOC-diskwalificaties.

Worstelaar Zafer Goelijov en schoolslagzwemmer Andrej Kornejev moesten hun plakken inleveren nadat zij betrapt waren op gebruik van bromantan, een doping maskerend middel. De Russen tekenden protest aan tegen deze maatregel. ,,Bromantan werkt opbeurend, maakt een atleet minder kwetsbaar. Het komt niet op de dopinglijst van het IOC voor'', waren de Russische argumenten. Inderdaad is het middel zo nieuw dat het nog niet op deze ,,zwarte lijst'' voorkomt.

Pas in juni attendeerden officials van het internationaal atletiekcomité IAAF het IOC op bromantan. Tot nu toe kwam gebruik van het middel tijdens de Spelen al vijf keer voor. Het IOC besloot de betrapten te diskwalificeren. Bromantan is volgens het olympisch comité stimulerend en vergelijkbaar met amfetamine.

Cox dapper naar tweede brons
De Australische kanovaarster Anna Wood haalde voor de tweede keer in haar leven de olympische bronzen medaille in de K2 over 500 meter.

In 1988 deed ze dat als de Nederlandse Annemarie Cox, samen met haar clubgenote van Nautilus uit Roermond, Annemiek Derckx. Op Lake Lanier herhaalde Cox deze prestatie, maar ze heet inmiddels Anna Wood en komt voor Australië uit, samen met de voormalige Duitse Katrin Borgert.

In 1988 kon Annemarie Cox met voormalig NOC-steun volop trainen, naast haar fysiotherapiestudie. Ze was toen 21 jaar en vormde samen met de oudere Annemiek Derckx een perfecte eenheid, die onder begeleiding van Derckx' levenspartner Piet Bogie achter de oostbloklanden Oost-Duitsland en Bulgarije heel knap derde werd. Cox ging daarna naar Australië en trouwde met topvaarder Steve Wood. Ze kwam in 1989 nog voor Nederland uit, daarna alleen voor haar tweede vaderland. In 1992 in Barcelona bleef ze buiten de prijzen, maar echtgenoot Steve won brons in de Australische K4 op de duizend meter.

Nu in 1996 was de prestatie van Cox eigenlijk nog veel groter, omdat ze in de voorbije winter haar echtgenoot verloor en nu naast de opvoeding van haar tweejarige zoon Jordan, ook moest zien rond te komen van haar fabriek voor peddels en haar fysiotherapiepraktijk. Cox: "Ik heb nooit enige verklaring kunnen vinden voor de zelfdoding van Steve. Het was voor mij een zeer onverwachte grote klap. Gelukkig ben ik daar door familieleden van Steve heel goed opgevangen en ons zoontje Jordan heeft er een gouden opa en oma bij. Maar het leven is wel heel moeilijk." De Zweedsen Andersson en Gunnarsson wonnen in de K2 goud en de Duitsers Fischer en Portwich zilver.

Dood vader zes dagen verzwegen
Zes dagen droeg de coach van de Zuid-Koreaanse handbalploeg een geheim met zich mee. Chung Hyung-Kyun wist sinds begin vorige week dat de vader van speelster Oh Seong-Ok was overleden. Op verzoek van haar moeder vertelde hij het droeve nieuws niet.

"Het was de wens van de vrouw de dood van haar man te verzwijgen voor haar dochter tot na de finale", vertelde Chung zaterdag na de verloren (37-33) olympische finale tegen Denemarken. Na de nederlaag tegen de Deense ploeg bracht Chung de handbalster de jobstijding.

Tweede dressuurkeuring ter discussie
De tweede veterinaire keuring na twee dressuuronderdelen wordt zo goed als zeker afgeschaft. Het onderzoek dat Anky van Grunsven fataal werd voor goud staat sterk ter discussie bij de dressuurjury, die hier zo snel mogelijk vanaf wil. Één keuring moet voldoende zijn voor het hele evenement.

Wel wenst de jury de afwerking van de dressuur op de Olympische Spelen dan sneller te voltooien. Nu duurde het toernooi met drie onderdelen in acht dagen te lang. Het is nauwelijks mogelijk paarden zolang in topconditie te houden. Binnen de internationale paardensportbond (FEI) denkt men aan een olympisch toernooi van ten hoogste zes dagen.

Goud voor vrede
En zo was er in Atlanta toch nog een olympisch kampioen met een boodschap. Venuste Niyongabo droeg zijn gouden medaille van de 5000 meter op aan de vrede in Burundi. De afgelopen drie jaar vielen bij gevechten tussen Hutu's en Tutsi's zo'n 150.000 doden. Twee weken geleden moest Hutu-president Ntibantunganya de wijk nemen na een coup, de militair Buyoya, een Tutsi, nam de macht andermaal over.

De schermutselingen gingen aan Niyongabo voorbij. Hij woonde al een tijd in Siena (Italië) en bereidde zich voor op de Olympische Spelen in Atlanta.

'Gouden' coach wil burgemeester worden
Of de Deense handbalcoach Ulrik Wilbek over vier jaar in Sydney de vrouwenploeg nog onder zijn hoede heeft, is twijfelachtig. De ,,gouden'' trainer heeft weliswaar een contract tot en met het jaar 2000, maar hij heeft zich ook kandidaat gesteld voor de functie van burgemeester in zijn woonplaats Viborg.

De echtgenoot van de in de gewonnen olympische finale tegen Zuid-Korea uitblinkende doelvrouwe Susanne Lauritsen blijft echter tot en met het wereldkampioenschap van 1997 in Duitsland bondscoach. Daarna gaat hij hoogstwaarschijnlijk op de politieke toer.

Standbeeld is Nederlands idee
De tienduizenden vrijwilligers bij de Olympische Spelen in Atlanta krijgen een standbeeld. Het idee komt van NOS*NSF; het ontsproot aan het brein van voorzitter Wouter Huibregtsen. "Eigenlijk is het een standbeeld voor alle vrijwilligers bij de Spelen in de afgelopen honderd jaar", zei Huibregtsen vrijdagavond na de triomf van de hockeyploeg.

Huibregtsen: "Er is kritiek op de organisatie van de Olympische Spelen in Atlanta. Niet alles is even goed. De tienduizenden vrijwilligers stonden voor een onmogelijke taak. Met weinig instructie stonden ze voortdurend tussen wisselende panelen. Zij verdienen die kritiek niet. Het zijn allemaal mensen die hun vakantie opofferden om te helpen. Olympiërs die zelf niets of weinig van de Olympische Spelen te zien kregen."

Huibregtsen wil het idee in het slotweekeinde van de Spelen in Atlanta via de tv-zender NBC in de Verenigde Staten lanceren. Nederland stelt geld beschikbaar voor de kosten. Kunstenaars kunnen ideeën lanceren waarna de vrijwilligers zelf een keuze maken voor de vorm van het beeld en de plaats waar het komt te staan.

Shirt Oscar Schmidt in eregalerij NBA
De Braziliaanse basketballer Oscar Schmidt speelde nooit in de Amerikaanse profcompetitie. Toch wordt zijn shirt binnenkort geëxposeerd in de eregalerij van de NBA in Springfield, Massachusetts. Hij werd de eerste speler die bij de Olympische Spelen meer dan duizend punten scoorde. Donderdag, in de wedstrijd tegen Kroatië (80-74) maakte hij 32 punten.

Voor Schmidt zijn de Spelen in Atlanta zijn vijfde. In Seoul en Barcelona werd hij topscorer van het toernooi, met respectievelijk 42,3 en 24,8 punten gemiddeld per wedstrijd.

In het Braziliaanse team staat de veteraan op eenzame hoogte, vandaar dat het Zuid-Amerikaanse land nooit tot de ware top wist door te dringen. In Atlanta speelt Brazilië om de vijfde plaats. Bij de laatste wereldkampioenschappen in 1994 in Canada ontbrak Schmidt, het restant werd elfde. Voor het toernooi in Atlanta werd hij teruggevraagd. Het is zijn laatste kunstje, heeft de lange man verklaard. Competitie spelen blijft hij vooralsnog wel, bij Corinthians in Sao Paulo.

Flop voor 'Floppie'
Floris-Jan Bovelander is niet gekozen in de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Nederlandse hockeyer verzamelde 541 stemmen van de aanwezige sporters in Atlanta, maar dat was niet voldoende voor een plaats in de commissie.

In totaal 5734 sporters brachten hun stem uit. Dat was 54 procent van de olympiërs. Uit 35 kandidaten moesten zeven nieuwe leden voor de atletencommissie van het IOC komen. Dat werden Hassiba Boulmerka (Alg), Charmaine Crooks (Can), Roland Baar (Dui), Sergej Boebka (Oek), Bob Ctvrtlik (VSt), Alexander Popov (Rus) en Jan Zelezny (Tsj).

Sydney bekijkt beveiliging
De organisatoren van de Olympische Spelen Sydney 2000 willen de invloed van de veiligheidstroepen uitbreiden. De Australische officials onderzoeken momenteel de mogelijkheid om de wetgeving aan te passen. Het is niet de bedoeling over vier jaar meer politiemensen in te zetten. Alleen moeten de agenten over meer bevoegdheden beschikken.

De organisatoren in Atlanta gaven 175 miljoen dollar (425 miljoen gulden) uit aan veiligheidsmaatregelen. Desondanks ontplofte er een bom, die twee doden en 110 gewonden tot gevolg had. Sydney heeft 23 miljoen dollar (40 miljoen gulden) voor de veiligheid van atleten en bezoekers uitgetrokken.

Brandstichting in Nigeriaanse ambassade in Brazilië
De Nigeriaanse ambassade in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië, was woensdagavond het doelwit van brandstichting. Dat gebeurde na de olympische overwinning van de Nigeriaanse voetballers op Brazilië (4-3).

"We betalen de prijs voor het succes", zo luidde het laconieke commentaar van de ambassade-woordvoerder. De brand woedde korte tijd in de garage van het pand. Het schoonmaakpersoneel droeg er zorg voor dat het vuur niet oversloeg.

"Het was brandstichting", wist een politiewoordvoerder. "We hebben ter plekke lucifers gevonden. Verliezen is geen schande, dit wel."

Olympische ringen getatoeëerd
De tatoo-shop in Atlanta is populair. Heel wat sporters lagen op de werkbank voor een blijvend olympisch aandenken.

De Zuid-Afrikaanse zwemmer Penny Heyns koos voor een springbok, het nationale symbool, die over de olympisch ringen zweeft. De basketballer Shaquille O'Neal, lid van het Amerikaanse Dream Team III, liet Superman graveren.

Amy van Dyken, de Amerikaanse winnares van vier maal goud, heeft een bellen-blazend zeepaard op haar heup. Maar de vijf ringen waren het meest populair. Ondanks het verbod van het IOC, dat streng tegen reproductie is. ,,Maar we zullen niet zo ver gaan armen te amputeren'', aldus een woordvoerder.

Een appeltje voor de dorst
Olympische winnaars die in geldnood raken hoeven niet te wanhopen. In Atlanta is de redding nabij: de Cash American Pawn Shop. In geldnood? Verkoop je gouden medaille, staat geschreven op een bord in de etalage.

Tot nu toe meldde zich volgens assistent-manager Sean Collet nog geen atleet. "En als dat wel gebeurt, val ik flauw."