Scherbo turnt alleen nog voor zijn vrouw

ATLANTA, maandag - Vitali Scherbo turnt alleen nog voor zijn vrouw Irina. De koning van de Olympische Spelen in Barcelona, waar hij zes keer goud om de nek gehangen kreeg, wilde eigenlijk al stoppen. Een auto-ongeluk van Irina, eind vorig jaar, deed hem anders besluiten. Zijn echtgenote herrees uit de dood en smeekte haar man in Atlanta nog één keer alles uit de kast te halen. "Jij bent mentaal gezien waarschijnlijk de sterkste turnen ter wereld. Je hebt vier jaar naar de Olympische Spelen toegewerkt. Stop er niet mee. Laat zien, dat je sterker bent dan ik", was de alleszeggende tekst, waarmee zij Vitali weer aan het turnen kreeg.

Op 13 december 1995 veranderde het leven van de Wit-Russische familie Scherbo op slag. Irina raakte betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. De doktoren gaven haar nog één procent kans om te overleven, nadat zij de controle over het stuur van de BMW had verloren en tegen een telefoonpaal knalde. De auto was zo ongeveer doormidden gebroken; Irina liep diverse fracturen en inwendige kneuzingen op. Ruim een maand lang lag zij in coma, terwijl Vitali Scherbo, de grote kampioen, aan haar bed zat. Een collega-turner, Aleksander Kolivanov, hield Scherbo op het rechte pad en voorkwam, dat de keizer van Barcelona aan de drank raakte. Uiteindelijk ontwaakte Irina en zij stond erop, dat haar man doorging met zijn carrière.

Het was overigens niet de eerste tegenslag voor de anders zo koele kikker uit Wit-Rusland, die vier jaar geleden nog voor het GOS uitkwam, nadat de Sovjet-Unie uiteen was gevallen. Eerder werd bij hem thuis ingebroken en werd een aantal ereprijzen uit zijn omvangrijke vitrine gestolen. Maar over die laffe daad was gemakkelijk heen te komen. De miraculeuze wederopstanding van zijn vrouw heeft Scherbo's leven evenwel totaal veranderd.

"Ik weet nu hoeveel pijn het leven kan geven aan je ziel. Bij zoiets valt de rest volstrekt in het niet. Daarom ben ik doorgegaan met turnen. Omdat Irina dat wilde. Voor haar ben ik naar Atlanta gegaan", liet Scherbo weten, die in Atlanta formidabel van start is gegaan in de teamcompetitie. Die zal hij met Wit-Rusland vermoedelijk niet winnen. Daarvoor is de concurrentie van vooral China en zijn oude makkers uit buurland Rusland te groot. Maar vanaf woensdag, als de toestelfinales aan de beurt zijn, zal hij zich onverzettelijk tonen. Zijn vrouw en dochtertje Kristina vliegen deze week naar Atlanta om hem aan te moedigen. Voor Vitali Scherbo is dat de beste motivatie om woensdagavond in het ongetwijfeld volgepakte Georgië Dome nog één keer te schitteren en te stralen. Voor Irina...