Siemerink geniet met volle teugen

ATLANTA, maandag - Een keertje met Bill Clinton ontbijten is op zijn tijd ook wel aardig. Dé Bill Clinton wel te verstaan, president van de Verenigde Staten. Jan Siemerink, Manon Bollegraf en de begeleidingsstaf van het olympische tennisteam maakten dat niet alledaagse gebeuren in het Olympisch Dorp daadwerkelijk mee. Siemerink, die na Barcelona voor de tweede keer aan de Olympische Spelen deelneemt, vond het prachtig.

"Het duurde maar een paar minuten. Eerst kwam er een man aan, van wie ik dacht, daar heb je weer zo'n Amerikaan, die wil weten uit welk land ik kom en welke sport ik beoefen. Maar hij stelde zich voor als de woordvoerder van het Witte Huis en vroeg of wij er geen bezwaar tegen hadden om met de president te praten tijdens ons ontbijt. Daar wilde ik vork en mes wel even voor opzij leggen. Dat soort dingen kunnen alleen maar in dit land. Ongelooflijk, maar een schitterende ervaring."

Een dag na het unieke voorval in het Olympisch Dorp staat de Rijnsburger met ontbloot bovenlijf te trainen met Manon Bollegraf. Want uiteindelijk is het de bedoeling, dat hij vanaf morgen een olympisch tennistoernooi gaat spelen en niet, dat hij voortaan als persoonlijke praatpaal van Clinton fungeert. Stone Mountain Park is de mooie plaats van handeling, waar zestien hard-court-banen zijn neergelegd. De asfaltbanen, afgedekt met een groene kunststoflaag, kunnen de hitte van de brandende zon niet absorberen. Ze stoten het eerder af. Als je kijkt naar een trainende tennisser, zinkt de moed je in de schoenen en krijgt een ieder het Spaans benauwd. De flessen water zijn niet aan te dragen. Het zweet gutst van Siemerinks lichaam en ook Bollegraf is doorweekt na een ontspannen uurtje 'ballen'.

Maar ach, in tegenstelling tot de zaalsporters, zijn tennissers wel iets gewend. "Dit is te vergelijken met de US Open een paar jaar geleden, toen daar een hittegolf heerste. Of de Australian Open, hoewel de lucht daar niet zo vochtig is. Ik probeer onder de meest extreme omstandigheden te trainen. Dan weet je wat je te wachten staat. Verder wijk ik weinig van m'n normale programma af. Ik heb het best naar mijn zin. Het is prachtig om je ervaringen met andere Nederlandse sporters uit te wisselen. De openingsceremonie duurde te lang, maar ik had het voor geen goud willen missen. Ik kreeg de rillingen op het moment dat Muhammad Ali het olympisch vuur ontstak. Je maakt onderdeel uit van een gigantische sportersfamilie. In zo'n Olympisch Dorp kijk ik mijn ogen uit. En de behuizing valt me alleszins mee. De appartementen zijn niet groot, maar het is allemaal best te doen."

Ook Siemerink was geïmponeerd geraakt door de verrichtingen van zijn collega Richard Krajicek op Wimbledon, maar hij had niet het gevoel, dat hij daardoor zelf een extra impuls heeft gekregen. "Ik ben lekker op vakantie gegaan naar Monte Carlo op het moment dat ik op Wimbledon ook uit de dubbel lag. Pas de afgelopen week heb ik het racket weer opgepakt. Richards laatste partijen op Wimbledon heb ik niet meer op tv gezien. Ik heb de kranten gelezen en kreeg de indruk, dat hij het zich nog niet realiseerde. Het is uniek. Je kunt het vergelijken met het Nederlands voetbalelftal dat wereldkampioen wordt", oordeelt Siemerink op de beschutte tribune van het imposante centre court, dat 12.000 toeschouwers kan herbergen.

Door het afmelden van onder anderen Sampras, Krajicek, Becker, Stich, Courier, Chang en Muster zijn de kansen voor Siemerink gestegen. De linkshandige stylist staat negende geplaatst, maar krijgt in de eerste ronde meteen een hele kluif te verwerken. Todd Woodbridge mag dan als helft van de combinatie de 'Woodies' voornamelijk faam als dubbelspecialist hebben gemaakt, de Australiër staat ook in de single zijn mannetje. "De laatste keer (Wenen, dit voorjaar, red.) verloor ik van hem. De keer daarvoor won ik. Dus ben ik nu weer aan de beurt om van hem te winnen", aldus Siemerink, die het in Atlanta moet stellen zonder coach Tjerk Bogtstra, maar daar niet echt van wakker ligt. "Het is alleen vreemd, dat de coach van Eltingh en Haarhuis (Alex Reijnders, red.) wel aan de ploeg is toegevoegd en Bogtstra niet. Maar ik maak daar verder geen punt van. Ik moet het op die baan toch zelf doen."