Winnen met respect

ATLANTA, donderdag - Ondanks de broeikas met de naam Atlanta voelt zij zich als ambassadrice allang geen roepende meer in de woestijn. Traag doch gestaag begint Astrid van der Knaap de eerste resultaten te voelen van haar werk voor de stichting Sport, Tolerantie en Fair Play. "Ik probeer de mensen bewust te maken van onze doelstellingen. Hier winnen is het mooiste wat er is. Maar wel graag op een sportieve manier."

Daarom genoot de oud-badmintontopper van het afgelopen Europees kampioenschap voetbal. En van de World League volleybal. "Op het EK in Engeland stonden kinderen met ons logo op hun t-shirt tussen de scheidsrechter en de spelers. Tijdens de volleybalwedstrijden droeg het Nederlands team een shirt met ons logo. Sinds ik in november bij de stichting ben begonnen zie ik duidelijk vooruitgang. Maar ik weet ook dat het onmogelijk is om het effect van het logo te meten. Daarom ga ik steeds weer in discussie met de media, maar ook met de atleten. Alle Nederlandse olympiërs hebben in hun kledingpakket een t-shirt met Sport, Tolerantie en Fair Play erop. Zij zijn allemaal fotogek. Ik hoop dat zij een foto opsturen. Dan kunnen wij er een poster van maken. In de media kijk ik naar nuances in de verslagen en spreek verslaggevers daarop aan."

De afgelopen dagen genoot de ambassadrice van de unieke sfeer in het olympisch dorp. "De manier waarop de atleten met elkaar omgaan, is echt fantastisch. Die vriendschap spreekt mij ontzettend aan, maar moet ook binnen de lijnen mogelijk zijn. Winnen met respect, daar gaat het om."

En op een eerlijke manier. Astrid van der Knaap is daarom voor het uitvoeren van bloedcontroles om de strijd tegen het verwerpelijke dopinggebruik uit te bannen. "Ik vind dat er veel meer energie in deze problematiek moet worden gestoken. Doping moet worden uitgebannen. Sporters verdienen een kans om te bewijzen dat zij clean zijn. Een paar jaar geleden zorgde de Chinese topsport voor het ene wereldrecord na het andere. Ik krijg daar een raar gevoel bij, al kan ik niets bewijzen. Nogmaals, ik weet uit ervaring dat de topsport keihard is. Met name hier op de Olympische Spelen. Kei- en keihard, maar als het aan onze stichting ligt, wel sportief als het even kan."