Tienkampers kijken uit naar debuut

ATLANTA, woensdag - In 1993 nam Marcel Dost deel aan een tienkamp in Lyon. Twee dagen lang bedroeg de temperatuur 38 graden Celsius en was het bovendien windstil. "Een ramp was het, verschrikkelijk", herinnert hij zich. Vandaag begint Dost, evenals Jack Rosendaal, aan de olympische tienkamp in 'Hotlanta'. Het weer zal vergelijkbaar zijn. Dost: "Het is goed dat ik al een keer onder dergelijke zware omstandigheden gesport heb, daar leer je van. Maar ik hoop dat het niet zo heet zal worden als toen in Lyon."

Beide tienkampers arriveerden pas maandag in het olympisch dorp. Twee weken lang verbleven zij in het trainingskamp van de atletiekunie in LaGrange, op ongeveer een uur afstand. "Dat was perfect. Heerlijk rustig, de baan hadden we vaak voor ons alleen", zegt de pas 22-jarige Rosendaal, lid van het Apeldoornse AV'34. Dost (26) voegt toe: "We hebben er bewust voor gekozen om pas zo laat naar het Dorp te komen. Rondkijken doen we niet, dat kan later altijd nog. We hebben hier eigenlijk alleen nog maar een beetje gegeten en geslapen."

Beiden kwalificeerden zich op de NK meerkamp in Enschede voor de Olympische Spelen; beiden verbeterden daar ook hun persoonlijk record. Dost werd tweede met 8076 punten, Rosendaal kwam tot 8080.

Beiden hopen in de hitte van Atlanta in de buurt van hun persoonlijke records te komen en zo mogelijk te verbeteren. Dat zal niet meevallen gezien de loodzware omstandigheden. Ze hebben hun wekker om 05.00 uur gezet, vier uur later begint in het uitverkochte Olympisch Stadion de tienkamp. Het laatste onderdeel van de eerste dag, de 400 meter, staat pas om 21.15 uur 's avonds gepland. Dost: "Ik heb van de zevenkampsters begrepen dat zij pas 's nachts om een uur in hun bed lagen. Voor ons zal het waarschijnlijk niet anders zijn. Dat betekent dat we twee dagen lang vier uur slaap krijgen. Dat is niet veel, maar het is wel een uitdaging desondanks te presteren."