Juryleden tippen Hollandse surprise

CONYERS, zaterdag - De Zweed Eric Lette plakt er nog vier jaar aan vast als president van het jurykorps en jurylid bij de dressuur. Dressuurtrainer Sjef Janssen had gisteren in Telesport geopperd om de functies te scheiden, maar dat is volgens Lette niet aan de orde. "Ik kan die functie aan en het beïnvloedt mijn jurering niet. Als er maar iets fout gaat, krijg ik het begrijpelijkerwijs te verduren als hoofdjurylid. Gaat het goed dan hoor je niets."

Lette wees dan ook de kritiek van Janssen van de hand: "Kritiek van combinaties is verklaarbaar. De Nederlandse en Duitse dressuur staan aan de top. Daar speelt het ego een grote rol, anders waren ze nooit zover gekomen. Ik lig daar niet wakker van zolang, ik mijn waardering voor combinaties voor mezelf kan verantwoorden."

Het Nederlandse jurylid Jan Peeters vindt ook niet dat de functie van Lette opgedeeld moet worden. "Bij het EK in Mondorf kreeg Lette technische en televisieproblemen op zijn bord, terwijl niet hij maar de organisatie daarvoor verantwoordelijk was."

Over de beïnvloedbaarheid meende Peeters: "We blijven gelukkig mensen, al tracht je zo objectief mogelijk te blijven. Maar jureren blijft nu eenmaal iets subjectiefs."

Beide juryleden achten de kans dat Nederland goud wegkaapt voor de Duitsers niet ondenkbaar. "Wel moet eerst gereden worden. Vooraf weten we dat Nederland Duitsland op de hielen zit. Met drie goede ritten is het mogelijk. Ik hou wel van verrassingen op zo'n groot toernooi. Ik sluit niets uit", aldus Peeters.

De loting viel in ieder geval gunstig uit voor Nederland. De leden van de ploeg van Wim Ernes starten in iedere groep als negende na een Duitse concurrent. Tineke Bartels bijt vanochtend het spits af, 's middags gevolgd door Sven Rothenberger, waarna Anky van Grunsven morgenochtend start en Gonnelien Rothenberger zondagavond laat het landengoud zou moeten zeker stellen.