De nachtmerrie van Bubka

ATLANTA, donderdag - De olympische nachtmerrie van Sergei Bubka werd vervolgd. Zijn deelname aan de Olympische Spelen bleef gisteren slechts beperkt tot het geven van aanwijzingen aan zijn broer Vasiliy. Zelf besloot de polsstokhoogspringer op het laatste moment van deelname af te zien. Een achillespeesblessure speelde hem, ondanks twee pijnstillende injecties, te veel parten. "Ik kon bij de warming-up niet eens hardlopen", sprak Bubka. Teleurgesteld sjokte hij na de kwalificaties het stadion uit, in zijn kielzog gevolgd door Vasiliy. Hij faalde driemaal over 5,40 meter.

De Nederlander Laurens Looije zweefde in zijn eerste poging over 5,40 meter, maar kwam later niet over 5,60. Ook hij werd uitgeschakeld. Behalve de nachtmerrie van de Bubka's was er ook nog het drama van Okkert Brits. De Zuid-Afrikaan, die als één van de weinigen in zijn carrière over zes meter zeilde en vooraf gerekend werd tot de favorieten, wist zich ook niet te kwalificeren voor de finale. Huilend verwerkte hij zijn eliminatie. De 22-jarige Brit heeft echter nog jaren voor de boeg. Voor de tien jaar oudere Sergei Bubka ligt dat anders. Dit waren hoogstwaarschijnlijk zijn laatste Spelen.

"Dit is een verschrikkelijke droom", vertelde Bubka gedesillusioneerd. "Ik blesseerde mijzelf op 12 april voor de eerste keer. Ik heb er met mijn dokter alles aan gedaan om volledig fit te worden, maar twee weken geleden kreeg ik opnieuw last van mijn achillespees. Nu is het voorbij. Deze blessures bewijzen dat de Olympische Spelen niet voor mij zijn weggelegd." De man die meer wereldrecords brak (35) dan hij oud is (32), had in Atlanta zijn revanche willen boeken voor wat bekend staat als de 'afgang van Barcelona'. Vier jaar geleden miste Bubka er tijdens de Olympische Spelen de aanvangshoogte en ging een zeker geachte gouden plak aan zijn neus voorbij. Alleen in Seoel (1988) mocht hij op de hoogste trede van het erepodium staan.

Toen was hij al de beste. Feitelijk domineert Bubka al sinds begin jaren tachtig het polsstokhoogspringen. Hij was de eerste man die ooit hoger sprong dan zes meter. Zijn persoonlijk record (en wereldrecord) staat nu op 6,14 meter. Voor elke keer dat hij het wereldrecord verbetert, ontvangt hij van sponsor Nike ruim 50.000 gulden. Sinds hij bij de schoenenfirma onderdak is, heeft hij de kassa vijftien maal laten rinkelen.