Medaille voor Bolhuis

ATLANTA, dinsdag - De hockeycoaches Roelant Oltmans (mannen) en Tom van 't Hek (vrouwen) hebben in goed onderling overleg met chef de mission André Bolhuis voor de hockey-equipe een aantal stringente veiligheidsmaatregelen genomen. Naar aanleiding van de zoveelste bommelding, afgelopen weekeinde in de internationale zone van het Olympisch Dorp in Atlanta, is het de spelers(sters) verboden om zich voortaan nog in de Marta (metro) te begeven. Ook dienen zij voortaan alleen nog onder begeleiding de straat over te gaan.

Oltmans: "Wij vinden dit soort maatregelen onder deze omstandigheden een heel gewone zaak. De veiligheid staat boven alles. We willen ook op de rustdagen weten waar onze spelers zich bevinden."

Intussen had bondsvoorzitter Wim Cornelis gistermiddag een barbecue-party georganiseerd. De president bakte de filet mignon zelf en hevig transpirerend voorzag hij vice-premier Dijkstal en staatssecretaris Erica Terpstra van de biefstukken en de witte wijn. Daar ook kreeg chef de mission André Bolhuis uit handen van Cornelis onder luid applaus van het voltallige NOC-bestuur de eremedaille van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond uitgereikt. Een onderscheiding die eerder onder anderen ex-premier Ruud Lubbers ten deel was gevallen.

KNHB-penningmeester Henk Westerlaken, IOC-lid Anton Geesink, KNHB-directeur Johan Wakkie, Gijs van Heumen en vele anderen vermaakten zich opperbest. Cornelis, die zelf chef de mission was, vertelde: "In Bolhuis willen wij met de eremedaille onze grote dank uitbrengen voor datgene wat André voor de hockeyers heeft gedaan. Bij hem zijn zij hier in Atlanta in vertrouwde handen."

Kroonprins Willem-Alexander was ook aanwezig en dronk ontspannen een biertje. Ook alle scheidsrechters en judges waren door Cornelis uitgenodigd.

NOC*NSF-voorzitter Wouter Huibregtsen: "Ik geniet van het hockey en ik reken absoluut op twee plakken. Ik hoop op goud voor de mannen en brons voor de vrouwen. Dat zou fantastisch zijn. Bolhuis heeft hier een fantastische job gedaan. Over zijn opvolging maak ik me wel zorgen. Er is namelijk geen tweede Bolhuis. Daarom moeten we voor de volgende Spelen een andere formule bedenken. Het werk dat hij in de voorbereiding heeft gedaan, is eigenlijk niet meer door één persoon te doen." André Bolhuis was diep onder de indruk. In zijn dankwoord zei hij: "Wim Cornelis is de vader van mijn sportcarrière. Ik ben hier zeer door aangedaan."